Betiltotta Nashville az elektromos rollerek bérlését

Bird elektromos roller
SAN FRANCISCO, CA - APRIL 17: A user rides a Bird scooter on April 17, 2018 in San Francisco, California. Three weeks after three companies started placing electric scooters on the streets for rental, San Francisco City Attorney Dennis Herrera issued cease-and-desist notice to electric scooter rental companies Bird, LimeBike and Spin. The notice comes as the San Francisco board of supervisors considers a proposed ordinance to regulate the scooters to keep people from riding them on sidewalks, parking them in the middle of sidewalks and requiring riders to wear helmets and have a drivers license. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egy halálos baleset volt az utolsó csepp a pohárban.
Vágólapra másolva!

Jelentős közlekedési forradalmak kellős közepén járunk: egyrészt a gyártók a meglévő járműveket elektromos hajtásra szeretnék átállítani, másrészt pedig a közösségi járműmegosztás is egyre népszerűbb üzlet. A kettő jelenség persze időnként kombinálódik is, a városi közlekedésben jelenleg talán az elektromos meghajtású rollerek a legérdekesebb eszközök, ezeket néhol bérelni is lehet, mint például a MOL Bubi kerékpárokat.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Az elektromos roller ideális a városi közlekedésre: könnyen elsajátítható a használata, kis helyet foglal, könnyű vele manőverezni, és még szórakoztató is a használata. Az elsősorban a zenei örökségéről és kultúrájáról ismert Nashville-ben rögtön hét olyan vállalat is volt, amelyek egészen a napokig lehetővé tették az elektromos rollerek bérlését, azonban David Briley polgármester most

betiltotta a szolgáltatás nyújtását.

A fejlemény nem óriási meglepetés, a polgármester egy ideje már nyilvánosan fontolgatta a lépést, ugyanis a tapasztalatok szerint a rollereket bérlők jókora része önveszélyes és közveszélyes, képtelen többé-kevésbé szabályosan, biztonságosan, illedelmesen közlekedni az eszközökkel. Ez nagyon nehéz helyzetbe hozta a rollereket kiadó cégeket, hiszen Briley-nak nem műszaki okból lett elege a rollereikből, hanem az ügyfeleik egy részének az eszetlenkedése borzolta az idegeit.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/2018 Getty Images/Justin Sullivan

Ettől függetlenül egy halálos kimenetelű baleset jelentette az utolsó cseppet pohárban, a májusi eset során elgázoltak egy a környezetére nem figyelő rollerezőt. A 26 éves Brady Gaulke három sör elfogyasztása után kezdett el rollerezni, valószínűleg az alkohol tompította el annyira, hogy gondolkodás nélkül próbált átsuhanni az utca egyik oldaláról a másikra.

Sajnos közben keresztezte egy városi terepjáró útját, a sofőrnek pedig esélye sem volt reagálni a kialakult helyzetre, elgázolta a fiatalt.

A rollerbérlés betiltása ellenére Nashville lakosai továbbra is vásárolhatnak és használhatnak efféle rollert, a polgármester pedig nem zárja ki a bérlőszolgáltatások újbóli engedélyezését sem, ha sikerül kitalálni valamiféle oktatási és szabályozási jellegű megoldást a problémákra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!