Kifosztotta a futárait az USA-ban az Amazon

Amazon, Ezekben a márkákban bíznak leginkább a fiatalok
4. Amazon
Vágólapra másolva!
Ha lehetőség volt rá, akkor a borravalójukkal pótolta ki az alapbérüket.
Vágólapra másolva!

Mostanra a többség valószínűleg hallott róla, hogy rendszeresen áll a bál az Amazon háza táján, elsősorban a raktáraiban és az árukiszállításában dolgozókkal kapcsolatos bánásmódja miatt. A vállalatot az Egyesült Államokon kívül és belül egyaránt azzal vádolják, hogy biorobotokként tekint a dolgozóira, a lehető legalacsonyabb fizetésért őrült tempóban dolgoztatja őket.

Forrás: Getty Images/David Ryder

A Los Angeles Times idén februári cikkéből kiderült, hogy az Egyesült Államokban az Amazon még konkrétan meglopni sem szégyellte az Amazon Flex keretében árukiszállítást vállalt futárokat. A Flex egy csomagkiszállításos Uber, az autóval rendelkezők részmunkaidőben, vagy ha épp állás nélkül lennének, akkor gyakorlatilag főállásban hordhatják ki az Amazontól rendelt csomagokat a vásárlóknak.

A flexes futárok órabérben dolgoznak, az Amazon meghatározott egy fix minimum összeget, de jó esetben egy kicsit többet is kaphatnak, így 18-25 dollár között mozoghat az órabérük.

Emellett a vevők az Amazon mobilappon keresztül képesek borravalót adni a futároknak, amennyiben azok két órás határidejű élelmiszer-kiszállítást végeznek nekik.

Mint az LA Times leleplezte, az Amazon nem mindig képes veszteség nélkül fedezni a futároknak megígért minimum órabért, az ilyen esetekben pedig ha lehetősége volt rá, akkor egyszerűen kipótolta a borravalójukból az alapbérüket, gyakorlatilag megkárosította őket. A cég persze próbálta leplezni az üzleti praktikát: nem volt hajlandó tételes kimutatást adni a borravalóikról, így a futárok csak sejthették, hogy valami nincs rendben.

A botrány kipattanása után az Amazon megerősítette a praktikát, és azzal védekezett, hogy ez sosem volt titok, a futárok egyszerűen nem olvasták el elég figyelmesen a szerződési feltételeit.

A médiafelhajtás és a potenciális jogi következmények hatására az Amazon kénytelen volt lépni, és a napokban bejelentette, hogy innentől kezdve az elvárt módon kifizeti a futároknak megígért órabért. A borravalóikat pedig ezen felül kapják meg, 100 százalékban.

A futárok bérezésére egy pillanatra visszatérve első blikkre és magyar szemmel nem tűnhet rossznak az 5300-7300 forintos órabér, de a futároknak ebből még le kell adózniuk, meg kell vásárolniuk az autójukba az üzemanyagot, plusz ki kell fizetniük a rengeteg autózás miatti extra szervizköltségeket.

Ténylegesen sokkal kevesebbet keresnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!