Elbúcsúzott a piacvezető helyétől a Windows 7

2019.01.03. 08:07

Ez egyszerre kiváló és szörnyű hír a Microsoft számára.

Megtörtént a nagy áttörés, három és fél évvel az első verziójának megjelenése után a Windows 10 végre több számítógépen fut, mint a Windows 7. A NetApplications szerint tavaly decemberben a világ netezésre használt PC-inek 39,22 százalékán futott Windows 10, míg a Windows 7-es gépek részesedése 36,9 százalékra esett. A Gemius Rankings szerint hazánkban tavaly júliusban történt meg a trónfosztás, novemberben kerekítve 45 – 39 százalék volt a Windows 10-es és Windows 7-es gépek aránya.

Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A globális hatalomátvétel alapvetően pozitív hír a Microsoft számára, de ettől függetlenül elég nagy a baj. A Windows 7 kiterjesztett terméktámogatása 2020. január 14-én meg fog szűnni, ez a dátum után már csak az olyan nagyvállalatok és intézmények kapnak újabb és újabb biztonsági javításokat a rendszerhez, amelyek fizetnek a patchekért.

A Windows 7-et használók java frissítések nélkül marad, vagy legalábbis jogilag szürke zónás trükközés nélkül biztosan nem tudják majd installálni a későbbi javításokat.

Most már óriási bizonyossággal mondható, hogy a Windows 7 lesz a következő Windows XP; a kiterjesztett támogatásának megszűnése után szinte biztosan évekig tart majd, mire minimálisra csökken a piaci részesedése.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!