Régóta várt újítást kap a Firefox

mozilla firefox
Vágólapra másolva!
A Chrome már másfél éve megszabadult a lapugrálástól.
Vágólapra másolva!

Nem csak az agresszív reklámok és a teljesen értelmetlen sütifigyelmeztető ablakok borzolják nap mint nap az internetezők idegeit, akad egy ezeknél jóval régebbi probléma is: a lapugrálás. Ez akkor történik, mikor valaki betölt egy weblapot, majd azon valamilyen okból késleltetve jelenik meg a tartalom egy része, emiatt pedig elgördül a helyéről a weblap.

Forrás: Paul Clarke / Flickr

Ez önmagában még csak moderált szinten lenne bosszantó, azonban a lapugrálás rendszeresen akkor történik, mikor a netező épp rákattintana egy linkre, vagy azt a szöveget olvassa, amelyik kiugrik a böngészőfül látható felületéről. A Chrome-ot használók valószínűleg már rég nem találkoztak a gonddal, vagy legalábbis csak nagyon ritkán botlanak bele, hiszen másfél éve a böngésző számítógépes és a mobilos kiadásaiba is bekerült az elgördülést megakadályozni próbáló kód.

Hamarosan a legfontosabb rivális böngészőt használók is megszabadulnak majd a lapugrálástól, a várhatóan március 19-én megjelenő Firefox 66 is rendelkezik már elgördülés elleni védelemmel.

Egyelőre nem világos, hogy a Firefox for Android megkapja-e az elgördülés elleni védelmet, de van rá esély, hogy nem. Folyik az új generációs kiadásának a fejlesztése, a hivatalos álláspont szerint a böngésző jelenleg elérhető kiadása csak biztonsági frissítéseket és kisebb hibajavításokat kap a jövőben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!