Megduplázza a sebességet az USB 3.2

Informatikai szektor, adatmentés 
Data communication anschließen verbinden Verbindung Daten übertragen .internet .Computer .Technik .
Illustration - An USB cable sits on a keyboard in Germany, 22 November 2009. Photo: Berliner Verlag/Steinach ATTENTION! NO WIRE SERVICE
Vágólapra másolva!
Viszont a marketingesek újból meg akarják téveszteni a fogyasztókat.
Vágólapra másolva!

Az USB-szabvány fejlesztéséért felelős USB Implementers Forum bejelentette, hogy elkészült az USB 3.2 specifikáció, az év vége felé pedig talán meg is érkezhetnek majd az első olyan eszközök, amelyek támogatják. Az új szabvány első körben az asztali számítógépekbe szánt alaplapokban és a laptopokban debütálhat, a mobilokhoz és táblagépekhez hasonló kütyük esetében komplikáltabb és időigényesebb a bevezetése.

A kép csak illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Berliner Verlag/Steinach

Az USB 3.2 szabvány nagy érdekessége a fogyasztók számára, hogy megduplázza az elődje maximális adatátviteli sebességét:

akár 20 Gbps, azaz 2500 MB/s adatátviteli sebességre képes.

Ez nagyon jól jöhet a külső SSD-k és a számítógépek között folyamatosan rengeteg adatot másolóknak, hiszen manapság már nem csak SATA csatolófelületes SSD-ket, de NVMe protokollt használókat is lehet kapni külső meghajtóként. Ezek képesek lehetnek tényleg kihasználni ezt az átviteli sebességet.

A mostani bejelentés egyetlen negatívuma, hogy sajnos a marketingesek megint nem bírtak magukkal, és megvariálták az USB szabványok neveit, pont ugyanúgy, mint ahogy ezt az USB 3.1 bevezetésekor is tették. Az általunk eddig USB 3.2-nek nevezett szabvány hivatalos neve USB 3.2 Gen 2x2, de emellett SuperSpeed USB 20Gbps néven is hivatkozhatnak majd rá a termékek dobozain, a specifikációs táblázataikban, a sajtóanyagaikban.

A problémát az jelenti, hogy ezzel párhuzamosan az USB-IF átnevezte az USB 3.0 és az USB 3.1 szabványokat, ilyen sorrendben USB 3.2 Gen 1 és USB 3.2 Gen 2 nevekre.

Magyarán a gyártók képesek lehetnek majd azt állítani az USB 3.0 és USB 3.1 szabványokat támogató termékeikről, hogy azok USB 3.2 szabványúak. Még ha kedveskednek is mindenhol feltüntetni a Gen 1 és Gen 2 jelzéseket, az átlagos vásárlókat akkor is jó eséllyel totálisan meg fogják téveszteni a verziószámmal.

Nyilvánvalóan szánt szándékkal, egyszerűen semmi sem indokolja a régebbi szabványok zavaró átnevezgetését.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!