Összeomlott a digitális zenevásárlás

2019.03.01. 14:07

Az USA-ban tavaly több bevételt hozott a vinyl és a CD.

A híres-hírhedt a RIAA (Recording Industry Association of America) zeneipari jogvédő egyesület csütörtökön átfogó információkkal állt elő az USA belföldi zeneiparának tavalyi történéseiről (PDF). A szervezet szerint a zenestreamelő szolgáltatásoktól érkező jogdíjak 2018-ban már zenekiadók bevételeinek a 75 százalék adták, összesen 7,4 milliárd dollár értékben. Összehasonlítási alapul 2015-ben még a klasszikus digitális zenevásárlással azonos, 34 százalékos részesedést tudott felmutatni a streamelés.

Forrás: Getty Images/Geber86

Ami viszont konkrétan sokkoló, hogy az Apple iTunes által megteremtett digitális zenevásárlási üzlet mennyire rosszul teljesített: tavaly már csak a kiadók bevételeinek a 11 százaléka jött ebből, miközben a vinyl és a CD részesedése enyhe emelkedéssel 12 százalékra kúszott fel.

Tavaly már a vinyl és a CD kombinációból is több bevétel származott, mint a digitális zenevásárlásból.

Ráadásul nem csak arányaiban csökkent a digitális vásárlás részesedése, hanem bevétel tekintetében is zuhanórepülésben van a piac: 2015-ben még 2,3 milliárd dollárt, tavaly pedig már csak 1,04 milliárd dollárt hozott.

Az USA-ban tavaly összesen 9,8 milliárd dollárt keresett a zeneipar a jogdíjakból és az eladásokból, ami az egy évvel korábbihoz képest 11,9 százalékos emelkedést jelent.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!