Igazi csúcstelefont mutatott be a Honor

honor 20 pro
Honor 20 Pro
Vágólapra másolva!
Habár a tavalyi Honor V20-szal a gyártó már belekapott a kvázi csúcskategóriába, azt a Honor is elismeri, hogy az igazi sikert (főleg nálunk Magyarországon) a hagyományos számozott széria hozza. Ez most a tavalyi Honor 10 után ugrott egy nagyot, úgyhogy rögtön a Honor 20-ast mutatták be, abból is kétféle verziót (a korábban már piacra került Lite-tal együtt így tehát háromfős a család). A londoni premieren jártunk.
Vágólapra másolva!

A Honor 20 és a 20 Pro nagyon sok dologban megegyezik egymással, így például külsőre sincs különbség a két készülék között azon kívül, hogy más színekben lesznek elérhetőek. Ránézésre és tapintásra is abszolút prémium terméknek tűnnek, elöl-hátul teljesen üveg borítással.

Honor 20 Pro Forrás: Honor

A Honor mindig is szeretett játszani a hátoldallal, különböző látványos effektusokkal ráerősítve a fiatalosnak szánt imázsra, és nincs ez másként most sem. Az ezúttal "dinamikus holografikus dizájnnak" elnevezett hátlap három rétegből áll össze, és elég látványos módon tudja visszaverni a fényt különböző szögekből. Képeken ezt nem igazán lehet átadni, de élőben nagyon szuper a végeredmény: nem túl hivalkodó, de pont annyira különleges, amennyire kell. A gombok nyomásérzetre nagyon minőségiek, az ujjlenyomat-olvasót pedig az oldalsó bekapcsoló gombbal építették bele, aminél kényelmesebb megoldás nem nagyon létezik.

Honor 20 Pro Forrás: Vaffler Dániel / Origo

A kinézethez nagyban hozzá tesz, hogy az előlap 91,7%-át mindkét készülék esetében a 2340x1080 pixel felbontású, nagyon jó minőségű LCD képernyő teszi ki, és ezúttal már belógó szenzorsziget sincsen, helyette az előlapi kamera a bal felső sarokban egy kis lyukban kapott helyet. Maga a lyuk egyébként 4,5 mm-es átmérőjű, amivel elméletileg a legkisebb (és így a legkevésbé zavaró) a hasonló megoldásokat használó telefonok között. Szerencsére minőség terén sem kellett kompromisszumokat kötni: a kamera 32 megapixeles felbontású, f/2.0-s apertúrájú, így kiváló szelfiket lehet vele készíteni.

Honor 20 Pro Forrás: Vaffler Dániel / Origo

De akkor maradjunk is a kameráknál, ugyanis a Honor saját felmérése szerint ma már ez a legfontosabb szempont egy új telefon vásárlásakor. A csúcskategóriát is a kiváló kamerákkal azonosítjuk, így nem csoda, hogy a gyártó idén nagyon ráfeküdt erre a részlegre, és elárasztotta szenzorokkal a hátoldalt. A fő kamera a Sony egyik legújabb és legjobb szenzorát veti be, 48 megapixeles felbontással és eddig szintén példátlan F/1.4-es apertúrával.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy nagyon sok fényt tud magába fogadni a lencse, ami minden körülmények között (nappal és sötétben is) nagyon fontos a jó fotókhoz.

Ezt a bemutató alatt demonstrálták is, és még az éjszakai mód használata nélkül is annyival több fényt tudott felfogni a lencse, hogy míg az iPhone XS Maxon és a Samsung Galaxy S10+-on semmi nem látszott, addig a Honor 20 Prón minden tökéletesen kivehető volt egy sötétben készített fotónál.

Honor 20 Pro Forrás: Vaffler Dániel / Origo

Találunk még a hátlapon egy 16 megapixeles ultra-széleslátószögű lencsét, amit jellemzően ritkán használunk, de akkor nagyon jól jön, valamint egy 8 megapixeles telefotó lencsét, ami 3x-os optikai zoomolást tesz lehetővé az 5x-ös hibrid zoom és a 30x-os digitális zoom mellett. Érdekes módon még egy 2 megapixeles makró kamerát is beépített a gyártó, amivel akár 4 cm-es közelségről is jó képeket lehet készíteni.

Honor 20 Pro Forrás: Vaffler Dániel / Origo

Mindez a Pro modellre vonatkozik, de szerencsére a sima Honor 20-as esetében sem kell sok kompromisszumot kötni: a széleslátószögű kamera és a makró kamera itt is ugyanaz, azonban a zoom lencse lemaradt (jellemzően ez a legdrágább és a legkomplexebb a csomagból), a helyét pedig egy 2 megapixeles szenzor vette át, ami a mélységélességes (bokeh) effektek megvalósításában segít, a főkamera pedig habár ugyanazt a Sony lencsét használja, az apertúrája csak F/1.8-as.

Éppen a bemutató előtt derült ki egyébként, hogy a kamerák tesztelésére szakosodott DXOmark 111 pontot adott a Honor 20 Prónak, amivel gyakorlatilag a második helyre érkezett meg - az élen holtversenyben a Huawei Mate 30 Pro és a Samsung Galaxy S10+ áll 112 ponttal.

A nyers hardver tekintetében sem kell sokkal lejjebb adnunk, ha a Pro helyett a sima 20-ast választjuk: mindkettőben a cég legújabb, saját fejlesztésű csúcsprocesszora, a Kirin 980-as teljesít szolgálatot a már bejáratott, mesterséges intelligenciát segítő részegységekkel. A fő különbség az, hogy a kevésbé drága modell 6 GB memóriát és 128 GB tárhelyet kap, míg a másik 8 GB memóriával és 256 GB tárhellyel gazdálkodhat. Ez utóbbi nagyon szép gesztus, és tényleg a csúcskategória tetejére ugrik vele a Honor, de az igazság az, hogy az előbbi is messze, de messze bőven elég mindenre. A tárhely egyébként ezúttal nem bővíthető memóriakártyával, de a két SIM-kártya foglalat továbbra is adott.

Honor 20 Pro Forrás: Vaffler Dániel / Origo

Egy kisebb különbség akad még a két változat között: a sima modell 3750 mAh-s, míg a Pro 4000 mAh-s kapacitású akkumulátort kapott, ami nem jelentős, és mindkettőnél elérhető a Honor gyorstöltő technológia, amivel fél óra alatt 50%-ot lehet belepumpálni a telepbe.

A Honor egyre inkább ráfekszik a játékokra is, így beépítették a GPU Turbo 3.0-t, ami a támogatott játékok esetében meg tudja dobni a teljesítményt úgy, hogy közben a fogyasztásra is figyel, valamint újdonság a virtuális 9.1-es térhangzás. Ezt fülhallgatón keresztül tudja produkálni a telefon a fül és a hallójárat felépítését, a hangok visszaverődését kihasználva, és korábban soha nem tapasztalt térhangzást ígér a filmekhez és játékokhoz.

Honor 20 Pro Forrás: Vaffler Dániel / Origo

Kifejezetten ütős készülékeket hozott tehát össze a Honor, bika hardverrel, szuper kamerákkal, gyors és nagy tárhellyel, prémium kivitelezésben. De ami a pláne, hogy a csúcskategóriás vas mellé visszafogott árazás társul:

a Honor 20-ért 499 eurót, a Honor 20 Próért pedig 599 eurót kérnek majd el.

A hivatalos magyarországi megjelenésről és árakról egyelőre nem mondhatunk biztosat a Google és a Huawei (amelyhez e-brandként a Honor tartozik) között kialakult kellemetlen helyzet miatt. Amint kiderülnek a végleges információk, közöljük.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!