Megint bicskát nyitogat az Activision

2019.07.31. 16:06

Gyerekeket célzó játékba rakat utólag mikrotranzakciókat.

A klasszikus számítógépes és konzolos játékok esetében a mikrotranzakció gyakorlatilag egy szitokszó. Amennyiben egy teljes áron kínált játékban ilyenek vannak, a potenciális vásárlók pedig erről tudomás szereznek mondjuk egy játéktesztből, akkor könnyen elmehet a kedvük a termék megvásárlásától.

Crash Team Racing Nitro-FueledForrás: Activision

Ez érdeksérelmet jelent a kiadók számára, azonban a Call of Duty-k tömeggyártásáról ismert Activision most már nyilvánvalóan taktikával rendelkezik a kockázat csökkentése érdekében: a teljes árú játékai a kiadásukkor még nem tartalmaznak mikrotranzakciók, azonban néhány héttel a megjelenésük után

berakatja azokat a fejlesztőkkel.

Ez nyilván meglepetésként éri majd a meglévő vevőket, sőt: a jövőbeli vásárlók is meglepődhetnek a mikrotranzakciók meglétén, hiszen a játékokról elérhető tesztek nem biztos, hogy frissülnek ezzel a fejleménnyel.

A vállalat először a tavalyi Call of Duty: Black Ops 4 esetében használta ezt a taktikát, bár akkor már a játék megjelenése előtt közölte, hogy lesznek benne in-app vásárlások, így az alaposan tájékozódó vevőket elvileg nem érhette meglepetésként a pénzköltési lehetőség utólagos felbukkanása.

Most viszont új mélységbe süllyedt a kiadó: az augusztus másodikán érkező javítással a konzolokra pár hete megjelent Crash Team Racing Nitro-Fueledbe is jönnek az in-app vásárlások.

A játék az 1999-es Crash Team Racing remake-je, egy kifejezetten gyerekeknek szánt címről van szó, PEGI 3 besorolással. Tipikusan olyan termék, amelyet a tudatos szülők nyugodtan megvesznek a csemetéiknek: a besorolása megfelelő, és nincs feltüntetve a dobozán, hogy lennének benne mikrotranzakciók, ezt egy ideje külön ikonnal jelzi a PEGI.

Még ha az Activision újra is minősítteti a játékot, a készletek erejéig a boltokban még az eredeti címkével rendelkező kópiák lesznek kaphatóak. Az említett Black Ops 4 PEGI-oldalán egyébként a mai napig nem tűnt fel az ikon, hogy in-app vásárlások vannak a játékban

Az Activision abban reménykedik, hogy a gyerekek majd addig nyaggatják a szüleiket, amíg azok nem lesznek hajlandóak költeni egy kis pluszpénzt a játékban.

A Crash Team Racing Nitro-Fueled teljes ára egyébként 13 ezer forint körül van, akik eddig megvásárolták, azok jó eséllyel ennyit fizettek érte.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!