Kipróbáltuk a legerősebb Sony LCD tévét

sony, tévé, tv, xg95, LCD, LED, teszt
Képes a HDR tartalmak megjelenítésére.
Vágólapra másolva!
Bár a Sony néhány évvel ezelőtt visszatért tévéivel is az OLED frontra, továbbra is komoly hangsúlyt fektet a hagyományosabb LCD televíziókra, és hisz abban, hogy a felső kategóriában is van még keresnivalója e technológiának. De vajon igazuk van a vállalat döntéshozóinak?
Vágólapra másolva!

Megvizsgáltuk a vállalat idei csúcsmodelljét, az XG95 típusjelzésű modellt, hogy meggyőződjünk arról, helyes úton járnak-e.

Furcsa dizájn

A vállalat a termékkommunikációban nem győzi kihangsúlyozni, hogy a hangsúly most már tényleg a jó képminőségen van, amiben igazuk van, de azért a dizájnt nem kellett volna ettől még elintézni ennyivel. Mert hát az XG95 nem néz ki jól, nem egy szép tévé, "hála" a kicsit ormótlan, aránytalanul nagynak tűnő, figyelemfelkeltő talpaknak. A kávák persze már itt is vékonyak, de valahogy az összhatás túlságosan robusztus, túlságosan tolakodó.

A megjelenést alapvetően meghatározzák a markáns talpak Forrás: Origo

Már van olyan gyártó, amely a csatlakozókat egy különálló dobozon helyezi el, ám a Sony nem ezt az utat járja: A be- és kimenetek így a hátlapon kaptak helyet, amelynek köszönhetően egyszerűen rádugható a tévére számítógép, házimoziszett, hangfal, Blu-ray lejátszó vagy akár játékkonzol is. A csatlakozókínálatra tehát panasz nem lehet! Mint ahogyan a távirányítóra sem, ami nem különösebben szemrevaló, viszont cserébe igen-igen jól használható darab. A készülék emellett képes együttműködni az USB-n keresztül rádugott egérrel és billentyűzettel.

Képminőség

A Sony a saját fejlesztésű csodafegyverét, az X1 Ultimate képfeldolgozó processzort építette a készülékbe, amely felel a pontos színmegjelenítésért és a különféle képmódosító extra funkciókért. De mivel egy LCD-alapú készülékről van szó, azt még egy ilyen csodachip sem tudja elérni, hogy a fekete hibátlan, 0 nit fényerejű, a kontraszt pedig végtelen legyen, mint az OLED tévékben.
De azért próbáltak trükközni, még ha az egyenkénti pixelvezérlésre nincs is mód, ezért egy speciális háttérvilágítási eljárással látták el a készüléket.

Full Array LED háttérvilágítási eljárást kapott Forrás: Origo

A FALD rendszer lényege, hogy a háttérfényt biztosító LED-ek százait rengeteg egyedileg vezérelhető, akár ki is kapcsolható csoportba osztják, aminek révén az LCD tévéknél a megszokottnál kontrasztosabb kép megteremtése válik lehetségessé. Ez a megoldás egyébként nem egyedi, más gyártó is alkalmazza, de ettől függetlenül itt egészen jól működik.
A termék megkapta a Sony által kifőzött felskálázó eljárást, amely a milliónyi előre eltárolt minta segítségével képes az alacsonyabb felbontású anyagok feljavítására. Azonban hiába kapcsoltuk be, nem sok különbséget láttunk. A mozgásmegjelenítés gyakorlatilag hibátlan, semmilyen anomáliát nem tapasztaltunk, az input lag pedig a szokásoknak megfelelően nagyon alacsony, így a készülék egyértelműen ajánlott játékokhoz. Normális beállítások mellett a színek szépek, természetesek, valósághűek, a betekintési szög pedig meglepően jó.

A saját fejlesztésű X1 Ultimate képfeldolgozó processzorral látták el Forrás: Origo

Csak olyan 165-170 fok környékéről érzékelhető, hogy a tónusok kezdenek finoman szétcsúszni, de hát ennyire kiszorított pozícióból egyébként sem szokott tévézni senki. A készülék támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését, és az 1100 nites maximális fényereje arra is elég, hogy a HDR-hatás látványos legyen. A tv elméletileg képes a hagyományos SDR anyagokból HDR-szerűt varázsolni egy trükkös algoritmus révén, de ez a szolgáltatás még nem hibátlan, ugyanis olykor oda nem illő árnyalatok bukkantak fel ilyenkor a kijelzőn, aminek következtében az összhatás kicsit természetellenes lett.

Meglepő hangminőség

A Sony évekkel ezelőtt nagyon komoly energiákat mozgatott meg, hogy a magas kategóriás televízióiba az átlagosnál komolyabb megszólalást produkáló hangrendszert építsen. Itt is előálltak valami újdonsággal, hiszen a termék hátuljára két pozicionáló magassugárzót építettek.

Ezek elméletileg képesek arra, hogy megteremtsék azt az illúziót, hogy a néző azt érzékelje, hogy a hangok abból a képi objektumból szólaljanak meg, ahonnan jönniük kellene.

Viszont a dolog sajnos nem igazán működik a valóságban, egy nagy ránk ömlő hangmasszának érzékeltünk mindent. Emellett az is tény, hogy a basszusokból semmit sem hallani, a dinamika és a sztereó hangtér is teljesen hiányzik.
Ugyan az igaz, hogy hanghibákat egyáltalán nem tapasztaltunk, de ez ma már azért alapelvárás, ez a minimum, még egy sokkal olcsóbb tévétől is. Egy szó, mint száz: a hang minőségétől finoman szólva sem voltunk elájulva, és nagyon úgy néz ki, hogy ha valakinek fontos a minőségi megszólalás, akkor bizony nem ússza meg egy jobb külső audió eszköz beüzemelése nélkül.

Android TV

Ezekre a külső vezérlőeszközökre pedig szükség is lehet, hiszen a készülék az alkalmazott Android TV okostévé rendszernek köszönhetően rengeteg, körülbelül 5000 applikáció közvetlen elérését és futtatását teszi lehetővé. A kínálatban pedig megtalálhatóak a videók, filmek, sorozatok, sportközvetítések megtekintését szavatoló alkalmazások épp úgy, mint mondjuk a zenehallgatásra szolgáló, vagy fitneszappok, illetve a játékok. Ez utóbbiak között helyet kaptak kifejezetten ütős grafikával bíró, komplex darabok is, kár, hogy az XG95 hardvere ezekhez egyszerűen kevés.... Ugyanis az erőtlen vas miatt szaggatnak, vagy sokszor el sem indulnak ezek, ami, eléggé kellemetlen egy ilyen méregdrága csúcstévétől. De azért az is igaz, hogy a Netflix, YouTube, Spotify hibátlanul megy, szóval az ilyen típusú applikációkkal nincs gond.

Képes a HDR tartalmak megjelenítésére Forrás: Origo

Az Android TV egyébként a különféle kalapálgatások, frissítések ellenére továbbra sem hibátlan. Egyrészt a grafikus kezelőfelület az elnagyolt ikonok miatt kicsit átláthatatlan, a kezelése emiatt nehézkes. Ráadásul a rendszer hajlamos meg-megdöccenni, apróbb belassulásokat produkálni, ami azért kicsit idegesítő lehet.

OLED vs. LCD

A gyakorlati próba során arra jutottunk, hogy lehet, hogy nincs nagyon értelme már csúcskategóriás LCD tévéket csinálni. Itt van az XG95, amely egy korrekt tévé, de a Sony által javasolt ára 600 000 forint felett mozog, viszont itt már bőven találunk OLED tévéket is. Az LCD pedig sajnos a kép minőségét vagy a dizájnt tekintve egyszerűen nem kelhet versenyre az OLED televíziókkal, például házon belül a Sony AF9 vagy AG9 modellekkel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!