5G hálózat indult Budapesten

vodafone 5g budapest
Vágólapra másolva!
A Vodafone Magyarország elindította kereskedelmi szolgáltatást nyújtó kültéri 5G hálózatát Budapest belső kerületeiben és a Duna mentén.
Vágólapra másolva!

Az 5G hálózat csak az arra alkalmas mobileszközzel és tarifával érhető el. A Vodafone portfóliójában jelenleg két 5G képes készülék kapható: az LG V50 és a Huawei Mate 20X – de a jövőben tovább fog bővülni a termékportfólió. Lakossági tarifa szinten a Red Live, Red Live+ és Red Infinity Pro előfizetésekkel érhető el az 5G szolgáltatás, míg a vállalati tarifák esetében ezek a Business Red 5GB, Business Red 20GB, Business Red Superior, Business Red World csomagok. Ezekkel az előfizetésekkel további költségek nélkül használható az 5G hálózat.

A Vodafone 5G hálózata

Magyarország már eddig is Európa egyik legjobb 4G hálózatával rendelkezett. Az, hogy a Vodafone az 5G technológia elterjedésének korai stádiumában elindítja az országban az új generációs hálózatot, biztosítja Budapest számára, hogy továbbra is a világ élvonalába tartozzon digitalizáció szempontjából.

A most bekapcsolt kereskedelmi szolgáltatást nyújtó budapesti 5G hálózat összesen 33 darab állandó, élő 5G bázisállomást foglal magába.

A bázisállomások non-standalone szabvány szerint működnek, tehát a már meglévő 4G állomásokra épülnek. A budapesti hálózat a Vodafone saját 3,5GHz-es sávján működik, melyből egyedül a Vodafone vásárolt az NMHH 2016-os aukcióján, így más telekommunikációs szolgáltató jelenleg nem képes ugyanilyen szolgáltatás nyújtására. Az első magyarországi 5G hálózat elméleti maximális letöltési sebessége meghaladhatja az 1,4 gigabit* per szekundumot, a késleltetés pedig 10 milliszekundum alá is csökkenhet.

Magyarország első kereskedelmi kültéri 5G hálózata először Budapest belső kerületeiben és a Duna mentén érhető el, az arra alkalmas mobilkészülékek segítségével.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!