Régi-új trükköt találtak maguknak a szélhámosok.

Mindig tudnak valami újat mutatni az internetes kóklerek, most épp egy biztonsági hiányosságnak köszönhetően a Firefoxot használókat idegesíthetik halálra a böngészőjük lezárásával. Ehhez valamilyen módon rá kell venniük a leendő áldozataikat a támadó weblapjuk betöltésére, de persze az is működik, ha egy másik webhelyről automatikusan átirányítják rá őket.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Photoboyko

Az eddigi beszámolók alapján a támadó webhely azt állítja, hogy a számítógépen a Windows egy illegális kópiája fut, plusz a PC vírusokat küldözget, kalózkodott szoftverek találhatóak rajta, és mindezek tetejébe még meg is lett hackelve. Ezután a csalók megfenyegetik az áldozatokat, hogy 5 percen belül hívják fel a képernyőn látható telefonszámot, különben kikapcsolják a számítógépet. Ha ezt megteszik az áldozatok, akkor Windows licencet ígérve próbálják kicsalni tőlük a bankkártyájuk adatait.

A gond az, hogy a lap megjeleníti a Firefox felhasználói nevet és jelszót kérő ablakát, és ezt hiába nyomják ki a felhasználók, mindig újból előpattan.

Amíg az ablak látható, addig nem lehetséges klasszikus módon bezárni sem a támadó weblap fülét, sem pedig magát a Firefoxot.

Ez egy szakállas trükk, régebben a JavaScript felugró üzeneteket megjelenítő funkciójával éltek így vissza a csalók, ezért került be a párbeszédablakokba a „ne jelenjen meg többé" opció.

A szélhámosok weblapját megnyitott Firefox-felhasználók szerencsére elég könnyen megszabadulhatnak a csaló weblaptól, egyszerűen csak ki kell kényszeríteniük a Firefox leállítását a Feladatkezelőben.

Windows esetében a CTRL + SHIFT + ESC kombinációval indítható el a rendszeralkalmazás.

Amennyiben a Firefox a következő újraindításakor magától visszatöltené a támadó webhelyet, akkor újból le kell állítani a böngészőt, meg kell szakítani a hálózati kapcsolatot a wifiről való lecsatlakozással vagy az Ethernet kábel kihúzásával, és úgy kell újból elindítani a böngészőt. Ilyenkor semmilyen weblapot sem tud betölteni a Firefox, ami jó hír, hiszen végre bezárható a csaló webhely füle, utána pedig visszacsatlakoztatható a számítógép az internetre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!