Így javíthat az idős szerettei netes biztonságán

idős mobilozás okostelefon szelfi selfie tanulás
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Számukra jelenti a legnagyobb kihívást az online ügyintézés és kapcsolattartás.
Vágólapra másolva!

Néhány hét leforgása alatt drámai változások történtek az életünkben. Az embereket arra kérik, hogy csak akkor hagyják el otthonaikat, ha erre feltétlenül szükség van, például alapvető termékek vásárlásakor vagy orvosi segítség igénybevételekor. Viszont mára rengeteg technikai megoldás áll rendelkezésre, amelyek segítenek valamelyest fenntartani mindennapi élet szokásos ritmusát.

A kép csak illusztráció Forrás: Andrea Piacquadio / Pexels

Sajnos azonban nem mindenki tudja kihasználni a technológia nyújtotta előnyöket. Az időskorúak gyakran ütköznek nehézségekbe az olyan modern eszközök használata közben, amelyek kezelése a fiatalabbak számára magától értetődő.

A társadalmi távolságtartás és a fizikai kapcsolat korlátozása miatt pedig a fiatalabb hozzátartozók is nehezebben tudnak segíteni.

Ahhoz, hogy kapcsolatban maradjanak szeretteikkel és az alapvető fontosságú termékeket beszerezhessék, az idősebb generációknak meg kell tanulniuk ezen technológiák használatát: több időt kell online eltölteniük, mint ahogy megszokták, ez pedig nagyobb kiberbiztonsági kockázatot jelent. A Kaspersky nemrég elvégzett felmérése szerint az 55 éves vagy annál idősebb emberek

46 százaléka nem tesz különösebb intézkedéseket online védelme érdekében.

Összehasonlításként a 25-34 éves korosztálynál 25%-kal magasabb a tudatosan biztonsági lépéseket tevők aránya.

Ez pedig könnyedén jelentheti azt, hogy adataikat ellopják vagy harmadik felek számára nyilvánosságra hozzák, ugyanis a tapasztalatok szerint az idősebb generációk nehezebben tesznek különbséget a valódi és biztonságos ajánlatok, továbbá az online csalások között.

A Kaspersky a következő intézkedéseket javasolja annak érdekében, hogy az idős rokonai biztonságban maradjanak az online térben:

  • Használjon telefon vagy videóbeszélgetést, hogy távolról is segíteni tudjon. Több alkalmazás (pl. Skype) rendelkezik képernyőmegosztási lehetőséggel a segítség megkönnyítése érdekében.
  • Ajánljon online boltokat és éttermeket számukra, ahonnan biztonságosan rendelhetnek. Alternatív módon ön is elvégezheti számukra az online vásárlást, a legtöbb boltban rendelésenként módosíthatja a kiszállítási címet.
  • Magyarázza el nekik, hogy miért nem érdemes ugyanazt a jelszót használni több webhelyen, és javasolja számukra a böngészők vagy harmadik felek jelszókezelő eszközeinek használatát.
  • Beszéljen nekik az adathalászat veszélyeiről, a kéretlen levelekben található linkekről, közösségi média és SMS üzenetekről, ezáltal segítve nekik a csalások elkerülését az online vásárlás során.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!