Szupergyorssá válnak az SD-kártyák

microsd 8.0 memóriakártya
Prototípus SD 8.0 szabványú memóriakártyák
Vágólapra másolva!
Miniatűr SSD-k lesznek a következő generációs termékek.
Vágólapra másolva!

Hosszas előkészítői munka után az SD Association bejelentette az SD 8.0 for SD Express véglegesítését, az új kártyaszabvány a jövőben hihetetlenül nagy adatátviteli sebességre képes SDHC, SDXC és SDUC memóriakártyák készítését teszi majd lehetővé.

Prototípus SD 8.0 szabványú memóriakártyák Forrás: SD Association / YouTube

Az új kártyák lényegében miniatűr SSD-k lesznek, PCI Express 4.0 fizikai csatolóréteget és NVMe szoftveres protokollt használnak az adatkommunikációra, így elméleti síkon akár

4 GB/s körüli sebességre is képesek lehetnek.

Összehasonlítási alapul ilyen (és jóval nagyobb) tempóra csak a legfejlettebb, szintén PCI Express 4.0 csatolófelületet használó számítógépes SSD-k képesek, de ezekből még kevés van a piacon. A széles körben elérhető NVMe SSD-knek olyan 3,5 GB/s, a még merevlemezekhez és optikai meghajtókhoz kitalált SATA felületet használóknak pedig nagyjából 600 MB/s körül van a végük.

Természetesen az SD 8.0 szabványt nemcsak maguknak memóriakártyáknak, de kártyákat fogadó eszközöknek is támogatniuk kell, így akár évekbe is beletelhet, mire az új technológia ténylegesen terjedni kezd a fogyasztói piacon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!