Óriási harc zajlik a bíróságon az Apple monopóliuma ellen

Apple App Store
Vágólapra másolva!
Már a bíróságon zajlik a küzdelem az Apple ellen, hogy tegye szabaddá a szoftverek terjesztését és  értékesítését az iOS-t futtató eszközökön, és ne lehetetlenítse el az alternatív fizetési modelleket. Az ellenfél eltökélt, és szabadságharcosként küzd a nagyvállalat ellen.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a világ egyik legnagyobb játékfejlesztője, a Fortnite-ot is készítő Epic Games keményen beleszállt az Apple-be azzal, hogy a játékon belüli fizetési lehetőségekkel megkerülte az App Store hagyományos és mindenki számára kötelező fizetési modelljét. Mindezt az Epic azért tette, hogy a bevétel után ne kelljen megfizetni az "App Store-adót", vagyis ne kelljen 30%-ot odaadni az Apple-nek, és így olcsóbban adhassák a játékon belüli digitális termékeket a felhasználóknak.

A helyzet azóta brutálisan elfajult. Az Epic különutas megoldásának bevezetését követően az Apple kitiltotta az App Store alkalmazásboltból a Fortnite-ot. Aki már korábban letöltötte a játékot, az továbbra is használhatja, azonban új letöltésre már nincs lehetőség és frissítések sem fognak érkezni. De a dolog itt még nem ér véget: ezt követően az Apple nagyon komolyan megfenyegette az Epicet.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rolf Vennenbernd

Egészen konkrétan arról van szó, hogy az Apple kilátásba helyezte, hogy ha az Epic nem hajlandó együttműködni, akkor augusztus 28-i dátummal már az Epichez tartozó fejlesztői fiókokat is kitiltja mind az iOS mind a MacOS rendszeréből. Ez pedig elég nagy probléma, ugyanis az Epic nem játékokat készít, hanem az Unreal Engine nevű komplex technológiai rendszert, ezt pedig rengeteg kisebb-nagyobb fejlesztőcsapat használja, és mobilos platformokon a második legnépszerűbb játékmotor a Unity után.

Az Apple tehát keményen vágott vissza, és megpróbál hatalmas nyomást helyezni az Epicre ezzel a lépéssel. Közben persze az Epic bíróságon támadta meg az Apple döntését, ahol nem csak annak jogosságát vitatja, hanem azt is kérvényezi, hogy az ügy lezártáig az iPhone gyártója vonja vissza a korlátozásokat.

Szerintük ha a bíróság nem lép közbe, akkor a pereskedés végéig az Epic hírnevében és üzletében helyrehozhatatlan károkat okozna, és számos olyan fejlesztési folyamatra lenne hatással, ami külsős partnereknél folyik. Érdekes módon még a The Mandalorian című, igen népszerű Star Wars-sorozatból ismerős rendkívül cuki karakter, Baby Yoda neve is előkerült, ami nem véletlen: egy ideje már filmek és sorozatok forgatásánál is használják az Unreal Engine-t, például virtuális díszletek előállítására.

Az Epic kivételezést kért az Apple-től?

Mióta az Epic bíróságra ment, az Apple igazából komolyabb reakcióval nem állt elő, egészen mostanáig. Phil Schiller, a vállalat korábbi alelnöke, jelenleg pedig az App Store alkalmazásboltért felelős munkatárs olyan e-maileket mutatott be, melyeket az Epic vezérigazgatója, Tim Sweeney küldött neki és az Apple több vezetőjének az elmúlt hetekben - többek között Tim Cook vezérigazgatónak is.

Schiller az e-mailekre hivatkozva egyértelműen kijelentette, hogy Sweeney egyfajta kivételezést kért tőle, azt akarta elérni, hogy az App Store mindenkire egyformán vonatkozó szabályai ne legyenek érvényesek a Fortnite-ra, és az azon belüli vásárlásokra. Az Apple vezetőségének és ügyvédeinek nyilatkozatait aztán szépen átvette a nagyvállalattal szimpatizáns külföldi sajtó egy jelentős része, kirajzolva az egyszerű narratívát:

  • Mégis mire fel szeretne az Epic külön bánásmódot?
  • A szabályok mindenkire vonatkoznak.
  • A problémát az Epic gerjesztette, és az Epic tudja megoldani.
  • Az Apple mindenben ártatlanban, az Epic meg a gonosz.

Csak éppen a nyilvánosságra került e-mailekből egy némileg másfajta történet rajzolódik ki. A szöveg egy részében Tim Sweeney tényleg részletezi, hogy az Epic mit szeretne megtenni az iPhone rendszerén, amit jelenleg nem tud:

  1. Egy másodlagos fizetési rendszert bevezetni az Apple sajátján kívül, amit a Fortnite és az Epic más játékai használhatnának az iOS rendszerén.
  2. A saját áruházát bevezetni, ami konkurálhatna az App Store-ral, és ami ugyanolyan hozzáféréssel rendelkezne az operációs rendszer funkcióihoz (így a szoftverek telepítéséhez és frissítéséhez), mint az App Store.

Mint Sweeney fogalmaz a levélben, ha ezeket lehetővé tenné az Apple, akkor felhasználóknak több választási lehetősége lenne, és végső soron kevesebbet kellene fizetniük a digitális termékekért, valamint több bevétel maradna a fejlesztőknél. Azt persze elismerik, hogy mindenki máshoz hasonlóan ők is kénytelenek voltak elfogadni az Apple különböző szerződési feltételeit és korlátozásait ahhoz, hogy az alkalmazásaik felkerülhessenek az App Store-ba, és ami megakadályoz mindenféle másodlagos fizetési modellt, vagy áruházat, éppen ezért az Apple-nek ezeket fel kellene oldania.

Jogos szabadságharc?

A lényeg azonban ezután jön. Sweeney a levélben egyértelműen kifejezeti, hogy reményei szerint ezeket a lehetőségeket mindenki számára elérhetővé teszi az Apple, hogy a szoftverek terjesztése és értékesítése olyan nyitott lehessen az iOS platformon, mint személyi számítógépeken.

Egy másik e-mailben, ami már azután keletkezett, hogy a két fél jogi képviselői akcióba lendültek és az Apple egyértelműen elzárkózott az Epic kéréseitől, Sweeney csalódottságát fejezte ki. Mint írja, "csak az ügyvédek állíthatják álságosan, hogy az Apple a felhasználókat védi azzal, hogy nem ad választási lehetőséget, és nem engedélyez más fizetési lehetőségeket és áruházakat az iOS-t futtató eszközökön".

Tim Sweeney látszólag szabadságharcot vív. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy ő is egy több száz millió dolláros vállalatot vezet. Forrás: Origo

Sweeney hozzá tette, hogy "ha az Apple valaha visszatér a gyökereihez és egy olyan nyitott platformot épít, ahol a felhasználók szabadon telepíthetnek szoftvereket, a fejlesztők pedig közvetlenül érhetik el és bonyolíthatnak üzletet a vásárlóikkal az Apple közvetítése nélkül, akkor az Epic ismét teljes mellszélességgel támogatni fogja az Apple-t".

Az Epic tehát láthatóan egyfajta szabadságharcot kezdett el vívni, és erről nem is akar letérni még a fenyegetések és az Apple komoly lépései ellenére sem. Mint Sweeney írja, szerinte a történelem és a törvények is az ő oldalukon állnak. Érvelése szerint az okostelefonok ma már alapvető számítástechnikai eszközök, amikre az embereknek szüksége van a mindennapi életben és az üzletben.

Ezen kívül úgy véli, hogy a szabad társadalom alapelveivel összeegyeztethetetlen, hogy az Apple egy eszköz gyártójaként megkötések nélkül irányíthat, korlátozhat és adóztathat különböző felek közötti üzletet vagy épp a fejlesztők kreatív önkifejezését.

Sweeney azzal zárja, hogy ezzel az Epic és az Apple kreatív, technológiai, üzleti és jogi frontokon is szembe kerül egymással, és ez a harc addig nem áll meg, amíg nem lesz változás, legyen szó akár évekről is.