Elkészült és letölthető az Ubuntu 20.10

canonical ubuntu
Az Ubuntu 20.10 (Groovy Gorilla) hivatalos háttérképe
Vágólapra másolva!
Ez az első Raspberry Pi minigépeket is támogató kiadás.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a Windows 10-ből vált elérhetővé új főverzió a héten, a továbbra is meglehetősen népszerű Ubuntu 20.10 (Groovy Gorilla) is megjelent. A tavaszi hosszan támogatott elődje után ez a változat egy normál életciklusú kiadás, 2021 júliusáig kap biztonsági és egyéb frissítéseket, így a többségnek célszerűbb lehet az említett elődjét választania. A Canonical szerint a felhasználók már 95%-a futtat hosszan támogatott kiadást az Ubuntuból, így kérdésesnek tűnik, hogy egyáltalán mennyi értelme van normál változatokat készíteni belőle.

Az Ubuntu 20.10 (Groovy Gorilla) hivatalos háttérképe Forrás: Canonical

Az Ubuntu 20.10 a disztribúciótól mára megszokott módon nem hozott hatalmas fejlesztéseket, gyakorlatilag csak frissítették benne a fejlesztők a szoftvereket, így például a Linux kernel 5.8 hajtja, a GNOME kezelőfelületből pedig a 3.38-as változatot kapta meg. Itt-ott persze tetten érhető néhány egyedi reszelés és változtatás, kezdve a testre szabott grafikus témával, de alapvetően semmi olyan szenzációs fejlesztést sem kínál, ami a népszerű alternatíváiban ne volna elérhető.

A disztribúció messze legnagyobb újdonsága, hogy már grafikus felülettel is elérhető a Raspberry Pi 4 és a Raspberry Pi 4 Compute Module 4 miniszámítógépekre. Sajnos a régebbieken nem használható, ugyanis legalább 4 GB memóriát igényel, azok pedig soha nem is voltak elérhetőek ennyi RAM-mal.

Az Ubuntu 20.10 telepítőkészlete a hivatalos webhelyről és az ORIGO Szoftverbázisról is letölthető.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!