DVD-lejátszó méretű az AsRock számítógépe

asrock miniszámítógép
AsRock MARS
Vágólapra másolva!
Monitorok hátuljára is könnyedén felcsavarozható a mellékelt kerettel.
Vágólapra másolva!

Újabb miniatűr asztali számítógéppel bővítette a kínálatát az AsRock, a MARS nevű modell nagy érdekességét a körülbelül 19 × 15 × 2,5 cm mérete jelenti. Formára és űrtartalomra nagyon hasonló egy modern asztali DVD-lejátszóhoz, vagy épp egy antennák nélküli wifi routerhez.

AsRock MARS Forrás: AsRock

Az aktív hűtéssel rendelkező számítógépbe szokatlan módon AMD-féle hardver került, a különféle modelljei 15W TDP-vel rendelkező, Ryzen 4000U szériás, laptopokba szánt processzorokat használnak.

A választható központi egységek:

  • AMD Ryzen 3 4300U (max. 3,7 GHz, 4 mag / 4 szál, ötmagos Radeon GPU)
  • AMD Ryzen 5 4500U (max. 4,0 GHz, 6 mag / 6 szál, hatmagos Radeon GPU)
  • AMD Ryzen 7 4800U (max.4,2 GHz, 8 mag / 16 szál, nyolcmagos Radeon GPU)

Barebone lévén memória és háttértár gyárilag nincs az AsRock termékében, a vevőknek ezeket külön kell megvenniük és beszerelniük a megfelelő foglalataiba. Memóriából két SO-DIMM modulon akár 64 GB DDR4-et is fogad, háttértárból pedig szintén kettő szerelhető bele: egy M.2 formatervű NVMe SSD mellett még egy 2,5 hüvelykes SSD-nek vagy HDD-nek is sikerült helyet teremteni benne.

AsRock MARS Forrás: AsRock

A számítógép rendelkezik gyárilag beépített WiFi 6 és Bluetooth 5.1 vezérlővel, a dobozában pedig jár hozzá tápegység, továbbá a monitorok hátuljára való felszereléséhez használható VESA-keret. Portokból sem szenved hiányt: HDMI, VGA, mikrofon, fejhallgató, gigabites Ethernet, SD-kártyaolvasó, két USB 2.0, egy USB 3.2 Type-C, továbbá négy klasszikus USB 3.2 került rá.

AsRock MARS Forrás: AsRock

Az AsRock újdonsága egyelőre piaci bevezetés alatt áll, európai forgalmazással és árazással kapcsolatos részletekkel nem tudunk szolgálni. Annyi biztos, hogy a Ryzen 5 processzoros középső modell már feltűnt az Egyesült Államokban, ott 390 dollárba, olyan nettó 118 ezer forintba kerül. Ez nem kevés pénz, főleg mikor a vevőknek még memóriát és háttértárat is venniük kell bele, plusz ha Windowst használnának rajta, akkor annak a licencdíja is hozzájön a végösszeghez. Ettől függetlenül nem meglepő az árazás, a kis tételben fogyó rétegtermékeknek ritkán lenyűgöző az ár-érték arányuk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!