Jönnek a hamis kiegészítők az Edge böngészőhöz

laptop notebook windows 10 microsoft edge bing
Vágólapra másolva!
Közismert VPN-szolgáltatások neveivel is gond nélkül visszaéltek a csalók.
Vágólapra másolva!

Láthatóan nem kerülte el az internetes ügyeskedők figyelmét a második generációs Microsoft Edge egyre népszerűbbé válása, elkezdtek feltünedezni a hivatalos bővítményboltjában a rosszindulatú kiegészítők. A napokban a Microsoft öt hamis beépülőt törölt, ezek az állítólagos funkciójuk helyett reklámokat szúrtak a keresőoldalakba, más keresőmotorra irányították át a netezőket.

A kép csak illusztráció Forrás: Microsoft

További jelentős probléma, hogy a Microsoft elérhetővé tenni kívánt bővítményeket állítólag átnéző illetékesei a szokásuk szerint nem akadtak fenn azon, hogy az ötből három rosszindulatú kiegészítő közismert VPN-szolgáltatások (NordVPN, Adguard VPN, TunnelBear) neveivel élt vissza, a negyedik pedig a szintén sokak által ismert The Great Suspender kiegészítőnek nevezte magát. Az ötödik a Floating Player — Picture-in-Picture Mode néven futott.

A közismert termékek neveivel visszaélő szoftverek elérhetővé tétele folyamatosan visszatérő probléma a Microsoftnál, a Windows 8-ban debütált programboltjában is többször volt emiatt botrány az elmúlt években. Jó ideig még a mindenki által ismert Mario játékkarakter nevével is sikerült visszaélniük benne a trükközőknek, az ilyen incidensek komoly kérdéseket vetnek fel a feltött programokat ellenőrizni hivatott illetékesek kompetenciájával kapcsolatban.

A kérdéses kiegészítőket a felhasználóknak manuálisan kell eltávolítaniuk a böngészőjükből.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!