Titokban pontozza a dolgozókat az Office 365

laptop nő mérges frusztrált
Businesswoman at office desk staring at laptop
Vágólapra másolva!
Visszaüthet a nem reprezentatív produktivitási pontok komolyan vétele.
Vágólapra másolva!

A munkáltatók egyik leggyakoribb félelme a dolgozók otthoni munkavégzésre való átállítása kapcsán, hogy a munkatársak naponta akár órákat is ellóghatnak a munkaidejükből. A tapasztalatok szerint ez nem realisztikus, hiszen a lógós kollégák főnökeinek nagyon gyorsan fel fog tűnni, hogy a szokásoshoz és elvárthoz képest számottevően visszaesett az érintettek produktivitása. Dolgozzon valaki akár egy irodában, akár otthon, nem lesz képes eltitkolni, hogy nem készül el a munkájával.

A kép csak illusztráció Forrás: Cultura Creative/Eugenio Marongiu

Ennek ellenére most kiderült, hogy a Microsoft Office 365 irodai csomagban nemrég elérhetővé vált egy funkció, ami a dolgozók titkos megfigyelésével produktivitási pontszámot osztogat nekik. Nem világos, hogy pontosan miként áll össze a dolgozók produktivitási pontszáma, de a jelek szerint a Microsoft rendszere bizarr mennyiségű adatot gyűjt és rendszerez a menedzserek számára, hogy azok aztán akár személyi döntéseket is hozzanak a segítségükkel.

A teljesen nyilvánvaló probléma az egyszerű statisztikákon alapuló pontszámozással, hogy az Office nem érti meg a dolgozók feladatait, nem képes mérni egyes tevékenységeiket, továbbá a munkájuk minőségét sem képes megítélni. Például használhatja valaki napi nyolc órában az Excelt, de ez nem jelenti azt, hogy produktív is, egy másik kolléga ugyanazt a munkát négy óra alatt elvégezheti.

Súlyos veszélyt jelent a vállalatok számára, ha az Office által osztogatott pontszámok alapján kezdenek ítélkezni a dolgozók produktivitása felett, a túl alacsonynak ítélt értékeket kapók elbocsátásával vagy elüldözésével kompetens munkavállalókat veszíthetnek el. Feszültséget kelthet még a munkavállalók között a bónuszok nem megfelelő személyeknek való odaítélése is, mindennek tetejébe pedig a rossz pontszámuk miatt kioktatást kapott dolgozók nekiállhatnak kijátszani a mérőrendszert.

Tényleges munkavégzés helyett annak a szimulálásával tölthetik a munkaidejük egy részét, hogy ne kelljen félteniük az állásukat, vagy nagyobb eséllyel kapjanak bónuszt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!