Minden pénzt elutaltak a csalók a bankszámlákról

mobil, veszély, okostelefon, hacker, vírus
A vírusok a mobilokat is fenyegetik.
Vágólapra másolva!
A bankok mobilappjain keresztül, automatizáltan fosztották ki az áldozatokat.
Vágólapra másolva!

Sokkoló méretű pénzügyi csalást leplezett le az IBM Trusteer, a biztonsági kutatói szerint egy csoport néhány nap alatt dollármilliókat lopott európai és észak-amerikai személyek bankszámláiról. A jelek szerint elsőként kémkedésre kitalált komponenssel ellátott mobilalkalmazások telepítésére vették rá az áldozatokat, ezekkel meg tudták szerezni a netbanki belépéshez szükséges neveiket és jelszavaikat, továbbá hozzáfértek a bankok által kiküldött, kétlépcsős hitelesítőkódjaikhoz is.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

Ezután a támadók automatizált módon, az Android számítógépeken emulált változatával bejelentkeztek az ügyfelek nevében a bankjuk hivatalos mobilappjában, és elutalták az összes pénzt a számláikról. A pénzügyi csalásokat detektálni próbáló rendszerek kijátszása érdekében a támadók leklónozták az áldozatok telefonjainak legkülönfélébb azonosítóadatait, beleértve a GPS-koordinátákat is, ezzel csökkentve az idő előtti lebukás veszélyét.

A kutatók szerint a támadók hullámokban hajtották végre a lopásokat, egyszer húsz emulátor használatával 16 ezernél is több ügyfelet személyesítettek meg, máskor egyetlen emulátorral 8100 különböző készüléknek tudták kiadni magukat.

Egyelőre nincs információ a csalók kilétéről, és hogy miként próbálnak majd ténylegesen hozzáférni az ellopott pénzhez.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!