Bűnözőknek szánt VPN-re csaptak le a hatóságok

server szerver adatközpont internet hálózati eszköz
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Feltehetően nem ilyen karácsonyi meglepetésre vágytak az ügyfelei.
Vágólapra másolva!

Az Europol közleménye alapján mélyütést kaptak karácsonyi ajándék gyanánt bizonyos prominens internetes bűnözők, egy szervezett és globális akció keretében sikerült leállítani a 2009-ben indult Safe-Inet nevű VPN-szolgáltatást. Ez a fogyasztóknak kínáltaknál többrétegű védelmet biztosított, az üzemeltetői specifikusan internetes bűnözőknek reklámozták, hogy azok hatékonyan el tudják rejteni a valódi IP-címüket a különféle csalások, hackelések, kémkedési kampányok végrehajtásakor.

A kép csak illusztráció Forrás: Field Engineer / Pexels

Az akció során német, holland, svájci és francia rendőrök, továbbá az USA-ban FBI-ügynökök egyszerre csaptak le a Safe-Inet infrastruktúrának otthont adó szerverparkokra, és minden hardvert elkoboztak, amit összefüggésbe lehetett hozni a notórius VPN-nel.

Nem világos, hogy a szolgáltatást igénybe vett bűnözők mekkora bajban vannak, a Safe-Inet azzal hirdette a szolgáltatását, hogy semmilyen módon sem naplózza a felhasználói tevékenységeket. Ettől persze még kinyerhetőek lehetnek olyan adatok a szerverekről, amelyek akár közvetett módon leleplezhetik az ügyfeleit. Szintén nyitott kérdés, hogy a hatóságok mit kívánnak kezdeni a VPN-szolgáltatás üzemeltetőivel, egyáltalán ismerik-e a személyazonosságukat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!