Az okostelefonok bemérésével követné a koronavírus terjedését az amerikai kormány

Vágólapra másolva!
A tech cégekkel közösen dolgoznak az anonim helyadatok megfigyelésén.
Vágólapra másolva!

Nagy tempóban emelkedik a koronavírusos betegek száma Amerikában is, ami sok irányból vált ki kritikát, támadást a helyi vezetés intézkedései, határozottsága ellen. Egyre többen kampányolnak a teljes leállás mellett, eközben pedig vizsgálják az új módszerek bevetését is.

Az amerikai kormány a legnagyobb tech cégekkel azon kezdett el dolgozni - többek között -, hogy a felhasználók mobiljainak helyadatait anonim módon begyűjtse és megfigyelje. Ezek segítségével a szakemberek hatékonyabban tudnák követni a járványt és annak terjedését.

Forrás: Reuters

Ez az ötlet nem számít újdonságnak. Kína saját appon keresztül mutatta meg az állampolgárainak, hogy hol tartózkodnak a fertőzött betegek, de a New York Times kiderítette, hogy Izrael is mobiladatok alapján követte az állampolgárait – ezt azonban nem árulták el, csak miután a média kiadta a jelentéseket.

Folyamatos a vita arról, hogy mi a fontosabb: emberéleteket menteni a magánszféra részleges feláldozásának árán vagy pedig a digitális magánszféra és biztonság. Sokan emlegetik Kínát példaként, hiszen ott a rendőrök is megkapták az emberek tartózkodási helyét, ezzel pedig a megfigyelés ismét szintet lépett. A járvány elleni küzdelemben azonban segíthetnek az adatok, hiszen megállapítható, hogy a lakosok betartják-e a karantént és egyéb megelőző intézkedéseket, csoportosulnak-e másokkal, illetve mennyire hatékonyan lassul a vírus terjedése.