Odacsapott az iOS 13 a reklámiparnak

2020.01.27. 14:06

A mobilozók fele nem engedi a háttérben futó appoknak a GPS-koordináták lekérését.

Óriási jelentőségű újítást hozott a szeptemberben kiadott iOS 13, az Apple mobileszközein futó operációs rendszer értesítéseket küld a felhasználóknak arról, hogy a GPS-adatokhoz való hozzáférési jogosultsággal rendelkező appok hányszor kérdezték le a koordinátáikat. Az értesítés két választási lehetőséget is kínál a mobilozóknak: továbbra is engedélyezhetik az adott appnak a korlátlan koordinátalekérést, vagy pedig megadhatják, hogy az app csak az előtérben futva tudja lekérni a földrajzi helyet.

Forrás: Apple

A kettő lehetőség közül sejthetően a másodikat szokták bejelölni a felhasználók, ez pedig hirtelen kirántotta a szőnyeget a földrajzi adataikat feldolgozó hirdetőcégek lába alól. Az appokon át szerzett földrajzi adatokkal üzérkedő Teemo szerint három éve a felhasználók még nem igazán tudták korlátozni földrajzi koordinátáik háttérbeli gyűjtését, így az appok közel 100 százalékos hatékonysággal tudták eltelefonálni a hirdetőiparnak ezeket az információkat.

Az arány mostanra drámaian leesett, gyakran a mobilozók fele sem járul hozzá a háttérbeli koordináta-halászathoz.

A helyzet természetesen a Google appjait is nagyban érintette, a cég szerint a felhasználók olyan 50 százaléka engedélyezi számára a háttérbeli helylekérdezést.

Persze a hirdetőcégek próbálnak kezdeni valamit a problémával, például újból nekiálltak használni az IP-cím alapján történő helymeghatározást. Ezt a felhasználók nem tudják letiltani, cserébe viszont szinte használhatatlan adatokat szolgáltat, rutinszerűek az akár több száz kilométeres tévedések is.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!