Van élet a Google nélkül? Kipróbáltuk a Huawei új okostelefonját

2020.04.03. 08:08

A mobilpiacot hihetetlen sebességgel meghódító, és globálisan már a második pozíciót elérő Huawei 2019 májusában óriási ütést kapott: Az USA és Kína között kialakult kereskedelmi háború részeként megtiltották az amerikai cégeknek, hogy a Huawei-jel üzleteljenek. Ennek pedig egyik legfontosabb eleme, hogy a kínai holdingnak az új modellek esetében le kell mondania a korábban használt Google-ökoszisztémáról, magyarán az alkalmazásokról és kapcsolódó funkciókról.

Rohamtempóban kellett kifejleszteniük ezért egy saját rendszert, a Huawei Mobile Services-t, amelynek a feladata tehát, hogy bebizonyítsa, hogy van élet a Google Mobile Services-en túl is. A Huawei P40 Lite az első olyan, tömegeknek szánt, viszonylag alacsonyabb árú telefon, amely már erre a HMS platformra épül. Egy példány nálunk járt egy rövid időre, így el tudjuk mondani, hogy lehet-e esélye a Huaweinek a sikerre a Google által biztosított háttér nélkül.

Maga a telefon

A nagyjából százezer forintba kerülő P40 Lite egészen korrekt telefon, amely ha nem lenne ez az egész hajcihő, biztos jó esélyekkel szállt volna harcba.

Megkapta ugyanis a kínai cég saját fejlesztésű, alig fél éves középkategóriás, 8 magos processzorát Kirin 810-et, amely mellé 6 GB RAM-ot, és egy Mali-G52 grafikus chipet építettek.

A hardver pedig kellemesen korrekt teljesítmény leadására képes. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy még a jobb grafikájú játékok is eldöcögnek rajta, gyors e netezés, a chatelés, a videózással sincs gond. Nem azt mondjuk, hogy ez a világ valaha volt leggyorsabb telefonja, de az is tény, hogy a sebessége rendben van, idegesítő akadásokat, fagyásokat nem produkált.

Sokoldalú kamerarendszerrel látták el.Forrás: Origo

A 6,4 inches, tehát meglehetősen méretes kijelző Full HD+ felbontású, azaz 2310 x 1080 képpont megjelenítésére képes. Ez kellően részletes képet garantál, ahol még a ferde, illetve görbe vonalak is tűélesek, és a finom átmenetek is tiszták. Valószínűleg költségtakarékosságai okai vannak annak, hogy ezúttal nem OLED kijelző mellett döntöttek, hanem maradtak az IPS LCD-nél. Emiatt viszont le kell mondani a tökéletes feketéről, a végtelen kontrasztosságról, viszont a fényereje kellően nagy (415 nit) ahhoz, hogy akár napfényben is lehessen használni, bár tény, hogy ilyenkor a színek már tompák és fakók. A mozgásmegjelenítés hibátlan, a betekintési szög pedig egész jó, csak nagyon kiszorított pozícióból érezzük, hogy fakulni kezdenek a tónusok.

Kényelmesen elfér a tenyérben.Forrás: Origo

Adattárolásra szolgáló belső memóriájának mérete 128 GB, ami ebben az árkategóriában kifejezetten soknak számít! Mint ahogyan a 4200 mAh kapacitású akkumulátorára is büszke lehet, ami 11-13 órányi üzemidőt szavatol. A beépített hangszórója nem valami nagy szám, de ez egy mobil esetében sajnos teljesen általánosnak mondható. A hangereje elegendő, de a tisztasággal és az arányokkal már akadnak problémák. Videókhoz, filmekhez és játékokhoz még elmegy a dolog, de a zenehallgatás már fájdalmas élmény.

Google nélküli élet

Abban, hogy nem használhatja a Huawei a Google rendszerét, az a legfájóbb, hogy az arra írt alkalmazásokat nem vehetik át, illetve nem lehet használni a Google app boltját. Ez utóbbit egyszerűen megoldotta a Huawei, hiszen létrehozott egy saját applikáció áruházat, amin keresztül egyszerűen letölthetőek és megkereshetőek a szoftverek. Az elmúlt egy évben pedig gigantikus energiát és pénzt ölt abba, hogy ezt feltöltse alkalmazásokkal, így például olyan programokkal, amelyek képesek a Gmail-es leveleket szinkronizálni, vagy elérést nyújtanak a YouTube videókhoz.

A kezelőfelület hagyományos, az app bolt, és a magyar alkalmazások sem hiányoznak.Forrás: Origo

Ily módon elérhető a navigációs Waze, az Uber, a Viber, a bankos appok vagy a LinkedIN csak néhány példát említsünk. Emellett a kínálatban már megtalálhatóak a magyar nyelvű applikációk is, például a Menetrendek.hu, viszont egyelőre nincs Facebook, és Netflix. Azonban léteznek ugyanis olyan külső alkalmazás adatbázisok, mint például az Amazon AppStore, amelyen keresztül legálisan letölthető és installálható a népszerű közösségi alkalmazás, valamint annak népszerű csevegőprogramja, a Messenger. Természetesen ezen az úton még további rengeteg más szoftver is letölthető, akár legyen szó képszerkesztőkről, térképekről vagy játékokról.

Szó nincs tehát arról, hogy üres lenne egy telefon a Google nélkül, vagy a bojkott miatt a Huawei halálra lenne ítélve. Ráadásul a helyzet szó szerint napról-napra javul, hiszen tényleg rengeteg fejlesztőcsoport dolgozik azon, hogy folyamatosan bővüljön a kínálat.

Kamerás képességek

A Huaweitől nem meglepő, hogy már a középkategóriában is nagyon odafigyel a kamerás képességekre, és ez a P40 esetében sincsen másként. A 48 megapixeles főegység mellett került bele egy 8 megapixeles ultraszéles látószögű és egy 2 megapixeles makró kamera is, amely rendívül közeli fotók elkészítését teszi lehetővé, és a mélységélesség adatokat gyűjtő szenzor sem hiányzik.

Kattintson a képre és nézze meg, milyen fotókat készít a Huawei P40 Lite!Forrás: Origo

Azaz nagyon sokoldalúan használható a termék képalkotásra, ami sokak számára biztos nagyon hasznos lehet. Viszont az is tény, hogy igazán jó fotókat csak világosban, vagy mesterséges fénynél lehet vele összehozni, mert a sötétet nem nagyon szereti. Ilyenkor ugyanis sokszor zajos, elmosódott lesz a végeredmény. Videózásnál le kell mondani a 4K felbontásról, és Full HD-ban is csak 30 képkocka a maximális rögzítési sebesség, ami elég vérszegény. Ráadásul a stabilizációs technológia is hiányzik az eszközből, szóval mozgóképek elkészítésére nem ez a legjobb opció.

Dizájn

Sok újat nem tartogat külsejében a termék, hiszen a topmodelleknél egy-két éve látott megoldások köszönnek vissza. A káva igen vékony, a hátlap csinos, a kameraszigetet a képernyőbe vágták, a kényelmes fogású, fémszínű készülékház pedig nem csúszik ki a kezünkből. A fejhallgató és az USB-C csatlakozót sem spórolták le róla, valamint az ujjlenyomat olvasó sem hiányzik.

Életképes?

A gyakorlati próba előtt némiképp tartottunk a készüléktől, elsősorban azért, hogy mennyire lesz majd használható a Google által biztosított háttér nélkül, de egyértelműen pozitív csalódást okozott. Egy csomó fontos alkalmazás már most egyszerűen elérhető vagy kiváltható, és a helyzet csak jobb lesz az idő múlásával. Ráadásul a hardver erős, a kijelző is rendben van, és a kialakításra sem lehet panasz. Szóval a Huawei P40 Lite egy abszolút életképes termék, amelynek az ára sem vészes.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!