Van élet a Google nélkül? Kipróbáltuk a Huawei új okostelefonját

Huawei P40 Lite, okostelefon, teszt, hms
Sokoldalú kamerarendszerrel látták el.
Vágólapra másolva!
A mobilpiacot hihetetlen sebességgel meghódító, és globálisan már a második pozíciót elérő Huawei 2019 májusában óriási ütést kapott: Az USA és Kína között kialakult kereskedelmi háború részeként megtiltották az amerikai cégeknek, hogy a Huawei-jel üzleteljenek. Ennek pedig egyik legfontosabb eleme, hogy a kínai holdingnak az új modellek esetében le kell mondania a korábban használt Google-ökoszisztémáról, magyarán az alkalmazásokról és kapcsolódó funkciókról.
Vágólapra másolva!

Rohamtempóban kellett kifejleszteniük ezért egy saját rendszert, a Huawei Mobile Services-t, amelynek a feladata tehát, hogy bebizonyítsa, hogy van élet a Google Mobile Services-en túl is. A Huawei P40 Lite az első olyan, tömegeknek szánt, viszonylag alacsonyabb árú telefon, amely már erre a HMS platformra épül. Egy példány nálunk járt egy rövid időre, így el tudjuk mondani, hogy lehet-e esélye a Huaweinek a sikerre a Google által biztosított háttér nélkül.

Maga a telefon

A nagyjából százezer forintba kerülő P40 Lite egészen korrekt telefon, amely ha nem lenne ez az egész hajcihő, biztos jó esélyekkel szállt volna harcba.

Megkapta ugyanis a kínai cég saját fejlesztésű, alig fél éves középkategóriás, 8 magos processzorát Kirin 810-et, amely mellé 6 GB RAM-ot, és egy Mali-G52 grafikus chipet építettek.

A hardver pedig kellemesen korrekt teljesítmény leadására képes. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy még a jobb grafikájú játékok is eldöcögnek rajta, gyors e netezés, a chatelés, a videózással sincs gond. Nem azt mondjuk, hogy ez a világ valaha volt leggyorsabb telefonja, de az is tény, hogy a sebessége rendben van, idegesítő akadásokat, fagyásokat nem produkált.

Sokoldalú kamerarendszerrel látták el. Forrás: Origo

A 6,4 inches, tehát meglehetősen méretes kijelző Full HD+ felbontású, azaz 2310 x 1080 képpont megjelenítésére képes. Ez kellően részletes képet garantál, ahol még a ferde, illetve görbe vonalak is tűélesek, és a finom átmenetek is tiszták. Valószínűleg költségtakarékosságai okai vannak annak, hogy ezúttal nem OLED kijelző mellett döntöttek, hanem maradtak az IPS LCD-nél. Emiatt viszont le kell mondani a tökéletes feketéről, a végtelen kontrasztosságról, viszont a fényereje kellően nagy (415 nit) ahhoz, hogy akár napfényben is lehessen használni, bár tény, hogy ilyenkor a színek már tompák és fakók. A mozgásmegjelenítés hibátlan, a betekintési szög pedig egész jó, csak nagyon kiszorított pozícióból érezzük, hogy fakulni kezdenek a tónusok.

Kényelmesen elfér a tenyérben. Forrás: Origo

Adattárolásra szolgáló belső memóriájának mérete 128 GB, ami ebben az árkategóriában kifejezetten soknak számít! Mint ahogyan a 4200 mAh kapacitású akkumulátorára is büszke lehet, ami 11-13 órányi üzemidőt szavatol. A beépített hangszórója nem valami nagy szám, de ez egy mobil esetében sajnos teljesen általánosnak mondható. A hangereje elegendő, de a tisztasággal és az arányokkal már akadnak problémák. Videókhoz, filmekhez és játékokhoz még elmegy a dolog, de a zenehallgatás már fájdalmas élmény.

Google nélküli élet

Abban, hogy nem használhatja a Huawei a Google rendszerét, az a legfájóbb, hogy az arra írt alkalmazásokat nem vehetik át, illetve nem lehet használni a Google app boltját. Ez utóbbit egyszerűen megoldotta a Huawei, hiszen létrehozott egy saját applikáció áruházat, amin keresztül egyszerűen letölthetőek és megkereshetőek a szoftverek. Az elmúlt egy évben pedig gigantikus energiát és pénzt ölt abba, hogy ezt feltöltse alkalmazásokkal, így például olyan programokkal, amelyek képesek a Gmail-es leveleket szinkronizálni, vagy elérést nyújtanak a YouTube videókhoz.

A kezelőfelület hagyományos, az app bolt, és a magyar alkalmazások sem hiányoznak. Forrás: Origo

Ily módon elérhető a navigációs Waze, az Uber, a Viber, a bankos appok vagy a LinkedIN csak néhány példát említsünk. Emellett a kínálatban már megtalálhatóak a magyar nyelvű applikációk is, például a Menetrendek.hu, viszont egyelőre nincs Facebook, és Netflix. Azonban léteznek ugyanis olyan külső alkalmazás adatbázisok, mint például az Amazon AppStore, amelyen keresztül legálisan letölthető és installálható a népszerű közösségi alkalmazás, valamint annak népszerű csevegőprogramja, a Messenger. Természetesen ezen az úton még további rengeteg más szoftver is letölthető, akár legyen szó képszerkesztőkről, térképekről vagy játékokról.

Szó nincs tehát arról, hogy üres lenne egy telefon a Google nélkül, vagy a bojkott miatt a Huawei halálra lenne ítélve. Ráadásul a helyzet szó szerint napról-napra javul, hiszen tényleg rengeteg fejlesztőcsoport dolgozik azon, hogy folyamatosan bővüljön a kínálat.

Kamerás képességek

A Huaweitől nem meglepő, hogy már a középkategóriában is nagyon odafigyel a kamerás képességekre, és ez a P40 esetében sincsen másként. A 48 megapixeles főegység mellett került bele egy 8 megapixeles ultraszéles látószögű és egy 2 megapixeles makró kamera is, amely rendívül közeli fotók elkészítését teszi lehetővé, és a mélységélesség adatokat gyűjtő szenzor sem hiányzik.

Huawei P40 Lite, okostelefon, teszt, hms
Huawei P40 Lite, okostelefon, teszt, hms
Huawei P40 Lite, okostelefon, teszt, hms
Huawei P40 Lite, okostelefon, teszt, hms
Huawei P40 Lite, okostelefon, teszt, hms
Huawei P40 Lite, okostelefon, teszt, hms
Huawei P40 Lite, okostelefon, teszt, hms
Huawei P40 Lite, okostelefon, teszt, hms
Huawei P40 Lite, okostelefon, teszt, hms
Huawei P40 Lite, okostelefon, teszt, hms
Huawei P40 Lite, okostelefon, teszt, hms
Huawei P40 Lite, okostelefon, teszt, hms

Azaz nagyon sokoldalúan használható a termék képalkotásra, ami sokak számára biztos nagyon hasznos lehet. Viszont az is tény, hogy igazán jó fotókat csak világosban, vagy mesterséges fénynél lehet vele összehozni, mert a sötétet nem nagyon szereti. Ilyenkor ugyanis sokszor zajos, elmosódott lesz a végeredmény. Videózásnál le kell mondani a 4K felbontásról, és Full HD-ban is csak 30 képkocka a maximális rögzítési sebesség, ami elég vérszegény. Ráadásul a stabilizációs technológia is hiányzik az eszközből, szóval mozgóképek elkészítésére nem ez a legjobb opció.

Dizájn

Sok újat nem tartogat külsejében a termék, hiszen a topmodelleknél egy-két éve látott megoldások köszönnek vissza. A káva igen vékony, a hátlap csinos, a kameraszigetet a képernyőbe vágták, a kényelmes fogású, fémszínű készülékház pedig nem csúszik ki a kezünkből. A fejhallgató és az USB-C csatlakozót sem spórolták le róla, valamint az ujjlenyomat olvasó sem hiányzik.

Életképes?

A gyakorlati próba előtt némiképp tartottunk a készüléktől, elsősorban azért, hogy mennyire lesz majd használható a Google által biztosított háttér nélkül, de egyértelműen pozitív csalódást okozott. Egy csomó fontos alkalmazás már most egyszerűen elérhető vagy kiváltható, és a helyzet csak jobb lesz az idő múlásával. Ráadásul a hardver erős, a kijelző is rendben van, és a kialakításra sem lehet panasz. Szóval a Huawei P40 Lite egy abszolút életképes termék, amelynek az ára sem vészes.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!