Továbbra is megdönthetetlen az iPhone uralma

jony ive tim cook apple iphone xr
Jony Ive és Tim Cook 2018 szeptemberében, az Apple iPhone XR forgalmazásának megkezdésekor
Vágólapra másolva!
Hogyha egyes modellekre bontjuk le az okostelefonos eladásokat, akkor az Apple jellemzően mindig is dominált az új készülékei megjelenése után. Nincs ez most sem másként.
Vágólapra másolva!

Az Omdia Research globális felméréséből kiderül, hogy az Apple nagyon is jól taktikázott. Ezúttal a „legolcsóbb" okostelefonját nem más jelzéssel látta el, hanem minden új készülék az iPhone 11 név alatt jelent meg.

Jony Ive és Tim Cook 2018 szeptemberében, az Apple iPhone XR forgalmazásának megkezdésekor Forrás: Apple

Habár korábban a legkedvezőbben árazott telefon, az iPhone XR is rendkívül sikeres lett, úgy látszik, hogy az alap iPhone 11 még népszerűbb. Míg a tavalyi első negyedévben az iPhone XR-ből 13,6 millió darabot adtak el, addig az idei év első negyedévében 19,5 millió iPhone 11 talált gazdára.

Samsung Galaxy A10s Forrás: Samsung

Habár az iPhone 11 közel háromszoros eladást ért el a második helyezett Samsung Galaxy A51-hez képest, azért a koreai gyártó így sem panaszkodhat. Ebből a telefonból összesen 6,8 millió példányt szállított le a Samsung, ami az előd teljesítményét figyelembe véve nem is annyira meglepő, egy viszonylag jól árazott, minden igényt kielégítő eszközről beszélhetünk. Ami viszont már inkább fájhat a Samsungnak, hogy csúcskészüléke egyáltalán nem jutott be a top 5-be, sőt a következő készüléke a hetedik helyre beérkező Galaxy A10S, az igazán nagy haszonkulccsal értékesített igazi csúcstelefon, a Galaxy S20+ 5G pedig a kilencedik helyre volt elég az értékesítési listán.

Redmi Note 8 Pro Forrás: Redmi

De kanyarodjunk vissza a harmadik és negyedik helyre, melyeket ezúttal a Xiaomi húzott be a Redmi-telefonokkal. A harmadik a Redmi 8, míg a negyedik a Redmi 8 Pro lett, ezekből rendre 6,6 és 6,1 millió talált gazdára. Ezzel a Xiaomi nagyot javított a tavalyi év hasonló időszakához képest, amikor a tízes listán egyedül a negyedik pozíciót tudta bezsebelni a Redmi 6A-val, amiből akkor 5,8 millió darabot tudtak eladni.

Persze, mindez annak fényében nem meglepő, hogy az új Redmi-telefonok kiválóak, és a tudásukhoz képest nagyon jó árban adják őket.

Az Apple erejét az is mutatja, hogy a top 10-be nemcsak az "olcsó" iPhone 11 fért be, hanem a család többi tagja is, ráadásul az irgalmatlanul drága iPhone 11 Pro Max a maga 4,2 milliós számával bejött a hatodik helyre, míg az ennél kedvezőbb áron értékesített iPhone 11 Pro 3,8 milliós értékesítéssel a nyolcadik helyre érkezett be. Látható tehát, hogy az iPhone vásárlói továbbra is nagyon hűségesek a márkához.

A 2020 első negyedévében eladott okostelefonok toplistája:

  1. Apple iPhone 11 - 19,5 millió darab
  2. Samsung Galaxy A51 - 6,8 millió darab
  3. Xiaomi Redmi Note 8 - 6,6 millió darab
  4. Xiaomi Redmi Note 8 Pro - 6,1 millió darab
  5. Apple iPhone XR - 4,7 millió darab
  6. Apple iPhone 11 Pro Max - 4,2 millió darab
  7. Samsung Galaxy A10s - 3,9 millió darab
  8. Apple iPhone 11 Pro - 3,8 millió darab
  9. Samsung Galaxy S20+ 5G - 3,5 millió darab
  10. Samsung Galaxy A30s - 3,4 millió darab

Érdekes, hogy a kutatás külön kitért az 5G-s készülékekre is, ahol a top 5-ös lista nem mutat túl nagy változatosságot, gyakorlatilag teljesen a Samsung és a Huawei készülékei uralják a palettát.

  1. Samsung Galaxy S20+ 5G - 3,5 millió darab
  2. Huawei Mate 30 5G - 2,9 millió darab
  3. Huawei Mate 30 Pro 5G - 2,7 millió darab
  4. Samsung Galaxy S20 5G - 2,4 millió darab
  5. Samsung Galaxy S20 Ultra 5G - 2,3 millió darab

Sajnos azt nem tudjuk megmondani, hogy a Samsung, illetve a Huawei készülékei melyik régióban voltak igazán népszerűek. A Mate 30-as modellek ugyebár most már a Google ökoszisztémája nélkül érkeznek, így alkalmazásokat csak a Huawei saját rendszerében vásárolhatunk. Ezzel párhuzamosan a Samsung telefonjai továbbra is elérhetőek a teljes Google-csomaggal. A Huawei eladásainak alapját persze mindig is Kína adta, ahol eleve nem voltak elérhetőek a Google szolgáltatásai, így feltehetően

a hazai piac továbbra is biztosítja a Huawei készülékeinek népszerűségét.

Az mindenesetre beszédes, hogy a fenti top 10-es listába egyedül a Samsung 5G-s készüléke fért bele, így tehát láthatóan egyelőre meg nem központi kérdés a vásárlóknak, hogy a frissen vásárolt telefonjuk támogassa az új generációs hálózatot. Ez persze annyira nem is meglepő: mire igazán elterjedt és fontos lesz az 5G a hétköznapi felhasználásban, valószínűleg a legtöbben amúgy is lecserélik már a mostani telefonjaikat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!