Az esélyesek nyugalmával - ilyen lett az új Huawei notebook

Huawei, MateBook, D15, teszt, laptop
Huawei MateBook D15.
Vágólapra másolva!
A rekordidő alatt az okostelefonos iparág egyik legerősebb szereplőjévé váló Huawei néhány éve úgy döntött, hogy megpróbálkozik a notebook piac meghódításával is. A cég a szokásához híven nem nagyon vacakolt, és teljes gázzal kezdte tolni a projektet, aminek részeként hazánkban is megkezdte a hordozható számítógépeinek értékesítését. Viszont az USA és Kína között kitört kereskedelmi háború megosztotta az expanziót, hiszen a Huawei egy időre visszavonulót fújt a notebook frontról.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban a cég viszont rendezte sorait, és hazánkba is elhozta új termékeit, köztük az előzetes infók alapján igencsak érdekesnek tűnő MateBook D15-öt. Lássuk, hogy milyen úton jár Ma a Huawei.

Dizájn

A korábban általunk próbált Huawei laptopokhoz hasonlóan a MateBook D15 is a végletekig letisztult külsővel bír. Nincs helye rajta a felesleges csicsáknak, funkciótlan díszítőelemeknek, mindent ural a puritán minimalizmus. És ez jó, ez nagyon tetszik!

Huawei MateBook D15. Forrás: Origo

A fémes fényezés is csak ráerősít erre az érzésre, az ezüst-fekete színvilág pedig nagyon jól működik, ezzel a kombóval egyszerűen nem lehet hibázni.
A káva iszonyú vékony, mindössze 5,3 mm, aminek köszönhetően a kijelző/készülékház arány, eléri a 83,5 százalékot, ami egyszerűen pazar érték! Bár a készülékház fémből készült, a csupán 1,69 mm vastag notebeook súlyát így is sikerült másfél kiló környékén tartani. Szóval tényleg egy abszolút könnyen hordozható masinával sikerült előállni.

Kijelző, hardver

15,6 inches, Full HD felbontású, IPS LED LCD kijelző került bele, tehát e téren hozza a kötelezőt a gép. A kép minősége rendben van, de kiemelkedően jónak nem neveznénk, hiszen egyrészt az OLED modelleknél szebbek a színek, és jobb a kontraszt, másrészt pedig a viszonylag alacsony, 250 nites maximális fényerő miatt napfényben nem lehet használni, és a HDR támogatásról is le kell mondani.

A mozgásmegjelenítés viszont hibátlan, és a betekintési szöggel sincs gond.

A mobilszámítógépek piacán sokáig egyeduralkodó Intel legnagyobb riválisa, az AMD mostanában egyre nagyobb elánnal nyomul ebben a szegmensben is. Ennek kézzelfogható eredménye pedig abban látszódik meg, hogy több gyártó is termékeik mellett tette le a voksát az utóbbi időben. Így tett a Huawei is, hiszen a MateBook D15-be AMD Ryzen 7 processzor, Radeon Graphics integrált grafikus chip, Radeon RX Vega 10 dedikált grafikus videókártya és 8 GB RAM került. Bár csúcsteljesítményről messze nincs szó, de egy ilyen konfiguráció már elég sok mindenre

Általános használatra kiválóan megfelel. Forrás: Origo

Ennek köszönhetően lehet játszani (kisebb-nagyobb kompromisszumok megkötésével), videót vágni (bár a 4K-t el kell felejteni), képeket szerkeszteni, és persze általános használatra, tehát netezésre, levelezésre, chatelésre és Facebookozásra, valamint YouTube vagy Netflix videók nézegetésére gond nélkül alkalmas.

Hang, akkumulátor, klaviatúra

42 Wh-s akkumulátorral látták el, ami ma azért távolról sem nevezhető kiemelkedő kapacitásnak. Ez az üzemidőn is meglátszik, hiszen használattól függően, 50 százalékos fényerő mellett be kell érni 4-7 órával, ami bizony azért annyira nem sok. A beépített billentyűzet a korábbi Huawei modellekben nagyon jó volt, és így joggal remélhettük, hogy e téren ez a masina is jól teljesít majd. A MateBook D15 pedig nem is okozott csalódást, hiszen a nyomásút és az ellenállás megfelelő, a gombok mérete remek, a gépelés pedig ezáltal még hosszú időn át is kényelmes.

Nagyon jó a klaviatúrája. A legfelső gomb középen a kamerát rejti. Forrás: Origo

A beépített egérről hasonló jókat tudunk elmondani, hiszen a tapipad kellően stabil, nem lötyög, és a mérete is megfelelő. A két darab két wattos hangszóróból álló hangrendszere átlagos. A hangerő a mindennapokra elég, de azt sem hallgathatjuk el, hogy a basszusokkal szűkmarkúan bánik, a sztereó hangtér megteremtésére nem képes, és bizony a dinamika terén is vannak hiányosságai, valamint aránytalanságok is érzékelhetőek. Ám az is tény, hogy durva hibákat egyáltalán nem produkált, szóval nem kell hozzá feltétlenül valamilyen külső hangfalat csatlakoztatni. A Huawei és a Microsoft kapcsolatát a kereskedelmi háborús szankciók nem érintik, így a redmondi óriás szoftverei, többek között a Windows operációs rendszer gond nélkül fut a gépen.

Végszó

A Huawei döntéshozóinak szeme előtt minden bizonnyal egy olyan notebook megalkotása lebegett, amely remekül hordozható és általános hétköznapi használatra alkalmas. A MateBook D15 pedig ezen kívánalmaknak maximálisan megfelel, és az ára is megfelel a tudásának, képességeinek, hiszen 280 000 forintot kérnek el érte.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!