Egyelőre manuálisan kell telepíteni a megfelelő frissítést.

A június hibajavító kedden a Windows 10-hez és Windows 8.1-hez kiadott frissítések komoly krízist okoztak számos otthoni és üzleti felhasználó számára, a telepítésük óta az érintetteknél egy hibaüzenettel elhasal a nyomtatás. A hiba elhárítására eddig egyetlen biztosan működő megoldás volt: el kellett távolítani a gondot kiváltott összegző frissítést.

A kép csak lillusztrációForrás: Adam Sondel / Pexels

Ez persze borzalmas ötlet, hiszen az összegző frissítések óriási mennyiségű sebezhetőséget szüntettek meg a Windowsokban, így felhasználóknak választaniuk kellett a biztonság és a printelés között. A Microsoft most végre elérhetővé tette a nyomtatási hibát elméletileg megszüntető hibajavítást a Windows összes érintett változatához, azonban a cég valamilyen oknál fogva nem adta ki azt a Windows Update szolgáltatáson keresztül.

A hibától szenvedőknek egyelőre manuálisan kell letölteniük és telepíteniük a patchet.

Nem világos, hogy miért hozta ezt a döntést a Microsoft, hiszen számos felhasználó számára gondot jelenthet a megfelelő változat azonosítása. A szükséges patch kiválasztásához két dolgot kell tudni: az operációs rendszer verziószámát, továbbá hogy hány bites a rendszer. Ezeket az információkat a Gépház alkalmazás → Rendszer → Névjegy fülből lehet kiolvasni.

A Gépház alkalmazásból kiolvasható a Windows 10 verziószáma és architektúrájaForrás: Origo

Az információk alapján ki kell keresni a cikk alján található listából a megfelelő frissítést. A KB-s linkjére kattintva betöltődik egy új böngészőfülön az adott biztonsági javítás leíróoldala, ott a „How to get this update" részhez kell görgetni, a táblázatban pedig a Microsoft Update Catalog sorában lévő linkre kell kattintani, mire bejön a konkrét letöltési oldal.

Szerencsére nem lehet véletlenül rossz verziót telepíteni a javításból, ilyenkor inkompatibilitási hiba miatt el sem indul majd az installációForrás: Origo

Itt több opció is látható lesz: amennyiben 32 bites a Windows, akkor az x86-alapú rendszerekhez szánt kiadást kell letölteni a javításból, ha pedig 64 bites a Windows, akkor az x64-alapúakhoz szántat kell választani.

A frissítés letöltése után sima dupla rákattintással elindítható a telepítés, a sikeres installációt követően pedig újra kell indítani a számítógépet.

A javítások leíróoldalai:

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!