Minden eddiginél strapabíróbb üvege lesz az új okostelefonoknak

Vágólapra másolva!
Az amerikai Corning nevű vállalat több mint száz éve foglalkozik üvegek gyártásával és fejlesztésével, azonban az okostelefonok piacán akkor váltak vezetővé, amikor Steve Jobs egy napon bekopogott hozzájuk, és közölte velük, hogy nagy mennyiségű, lehetőleg minél strapabíróbb üvegborításra lenne szüksége egy bizonyos iPhone nevű, éppen fejlesztés alatt álló készülékhez. A gyártó felnőtt a feladathoz, és már hat generációt fejlesztett a Gorilla Glassra keresztelt strapaüvegből, most pedig bemutatkozott a hetedik változat.
Vágólapra másolva!

Szóval, most megérkezett a strapaüveg új generáció, ami a jelenleg elérhető Gorilla Glass 6 után furcsa módon nem viszi tovább a számozást, hanem a Victus fantázianevet kapta. Azt egyelőre nem tudni, hogy a vállalat a jövőben teljesen elhagyja-e a számozást, de ez nem is igazán fontos, tulajdonképpen így is, úgy is a hetedik generációról beszélhetünk.

Jelenleg úgy tudni, hogy a hamarosan bemutatkozó Samsung Galaxy Note 20 lehet az első telefon, amelyik beveti az új üveget, és gyaníthatóan ezt kapják majd az Apple ősszel bemutatkozó készülékei is, hiszen mindkét vállalattal szoros üzleti kapcsolatokat ápol a Corning. Nézzük, mire lehet számítani!

Forrás: Corning

1. Ez lesz az eddigi legerősebb

A gyártó ebben a generációban méginkább belemerült a törés és a karcok elleni harcba. Az előző változat 1,6 méterével szemben most már a Corning azt ígéri, hogy 2 méteres magasságból leejtve sem törik majd össze az üveg, A problémát azonban nem csak a magasság jelenti, hanem az is, hogy milyen felüleleten landol a készülék, miután kicsúszik a kezünkből.

A Corning szerint még a gyengébb üvegek is könnyebben túlélik, ha a telefont sima felületre ejtjük, azonban ha valamilyen érdes, durva felületre érkezik, akkor jóval kevesebb az esély a túlélésre. Ezért a gyártó az új generációt például már csiszolópapírra ejtve is teszteli, ami jobban visszaadja az aszfalt és a beton tulajdonságait.

Az új üveget a Knopp-féle keménységteszten 8 newtonos terhelésnek tették ki, és körülbelül kétszer keményebbnek bizonyult, mint az elődje, és a jelenlegi konkurens csúcstermékeknél is legalább 25%-kal jobban teljesített. Még ezt a rettenetesen nagy nyomást is minimális sérülésekkel kibírta.

2. Akár vékonyabb is lehet

Az Gorilla Glass Victus azonos vastagság mellett jóval strapabíróbb, de a gyártók dönthetnek úgyis, hogy a keményebb üveget arra használják fel, hogy vékonyítsanak a rétegen, így maga a készülék is vékonyabb lehet, illetve "közvetlenebb" érzést nyújthat a kijelző nyomkodása.

A Corning szerint mindez a telefongyártókra van bízva, ők hozhatják meg a kompromisszumot a még jobb védelem, vagy a még vékonyabb készülék között.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a strapabíróságot nem csak az üvegréteg vastagsága határozza meg, hanem a formája is. Ez pedig azt jelenti, hogy ugyan a Victus használható hajlított, oldalt lefolyós kijelzők megvalósításához is, ezek nyilván továbbra is jóval sérülékenyebbek lesznek, mint a hagyományos. lapos képernyős társaik.

A kijelző a Knopp-teszt alatt. Forrás:Corning

3. Kiválthatja a fémházat

A Gorilla Glass üzletfejlesztési vezetője, John Bayne szerint az 5G folyamatos terjedésével a gyártók igyekeznek majd minél inkább megszabadulni a fém készülékháztól és keretektől, ezek ugyanis zavarhatják az antennák jelerősségét, ráadásul vezetéknélküli töltéshez sem jók.

Erre megoldás lehet persze a műanyag hátlap, azonban ez egyrészt kevésbé kelt prémium hatást, másrészt pedig rosszabbul vezeti a hőt, mint a fém vagy az üveg, így a csúcskategóriás, nagyon erős processzorral rendelkező telefonoknál nem jelentik a legjobb megoldást.

Éppen ezért a Corning arra számít, hogy a jövőben egyre több készülék kap majd elöl-hátul teljesen üvegborítást, akár két részletből összerakva, ritkább esetben teljesen egybefüggő üveget alkalmazva, amit viszont még mindig elég nehéz megvalósítani a gyártó szerint, de folyamatosan dolgoznak az ügyön.

4. A kameráknál is más anyagokat használhatnak majd

Ma már hozzászoktunk, hogy a legtöbb komolyabb telefon hátulján egy komplett kamerasziget kap helyet, ami jellemzően kilóg a készülékházból, ezért kifejezetten sérülékeny. Érdemes azt is megemlíteni, hogy egy összetört vagy sérült kameraegység javítása legalább olyan drága lehet, mint a kijelző cseréje.

Jelenleg a gyártók leginkább zafírüveggel próbálják védeni a lencséket, amik kifejezetten ellenállók a karcokkal szemben, azonban a törés ellen már kevésbé védenek.

A Corning szerint innentől kezdve a telefonok tervezőinek több lehetőségük lesz, és alaposabban átgondolják majd, hogy milyen jellegű üveget, felületi kezelést és kompozit anyagokat használnak majd a kamerák védelmére, ezzel javítva nem csak a tartósságot, de adott esetben még a fényképek minőségét is.

Forrás: Corning

5. Nem lesz drágább

A Corning fontosnak tartotta kiemelni, hogy a különböző fejlesztéseknek és a gyártás optimalizálásának köszönhetően a Victus előállítása nem kerül többet, mint a Gorilla Glass 6. Ennek megfelelően számíthatunk arra, hogy ez legalább nem fogja megdobni az újonnan érkező csúcstelefonok árát, habár ez már természetesen a gyártókon múlik.

Ezzel együtt továbbra is számíthatunk arra, hogy a Victus a kezdeti időkben így is, úgy is csak a drágább telefonokon fog majd feltűnni, hiszen megszoktuk, hogy a középkategóriában jellemzően legalább egy generációval korábbi Gorilla Glass teljesít szolgálatot.

5+1. A koronavírus ellen nem véd, és nem lesz hajtogatható

A Corning ugyan gyárt olyan strapaüveget, amik védenek bizonyos mikrobák ellen, ezek azonban jelenleg csak laptopokhoz érhetőek el, telefonokhoz nem. Éppen ezért a vállalat jelenleg az Otterbox nevű partnerével együttműködve kínál olyan védőfóliát telefonokhoz, amik rendelkeznek anti-mikrobális tulajdonságokkal.

Viszont a Corning egyértelművé tette, hogy jelenleg már tesztelnek olyan üveget telefonokhoz, amik hasonló megoldást nyújhatnak, és azt is ki fogják deríteni, hogy ez védelmet nyújt-e az új koronavírussal szemben.

Ha igen, akkor igyekeznek majd minél előbb elérhetővé tenni az okostelefonok tervezőinek.

A vállalat azt is megerősítette, hogy a Gorilla Glass Victus még nem használható összehajtható telefonokhoz, azonban már hosszú évek óta komoly fejlesztéseket végeznek ebbe az irányba, aminek hamarosan látható eredménye is lesz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!