Kipróbáltuk az új, tollas csúcstelefont

note20 ultra
Vágólapra másolva!
Megkaptuk egy teszt erejéig a Samsung új prémium szintű telefonját, a speciális tollal megtámogatott Galaxy Note20-at. Lássuk, hogy teljesített!
Vágólapra másolva!

Szolid külső

Az első pillanatra látszik, hogy a Note20-at a vállalat nem villantós telefonnak szánja, arra ott van a széthajtható Fold, annál figyelemfelkeltőbb modell jelenleg úgy sincsen, azzal e téren esélytelen versenyezni. A kávák persze rendkívül vékonyak, de a képernyő oldalt nem lóg rá a készülékházra, és a kijelzőbe vágott kamerasziget sem hiányzik.

note20 ultra Forrás: Origo

A hátlap nagyon szép matt, a tapintása kifejezetten kellemes, az összeszerelés minősége hibátlan, a készülékház fémből készült. Egyszóval az összhatás jó, de igazából e téren extrát nem nyújt e termék, pont úgy néz ki, mint bármelyik mai közép-felső kategóriás mobil. Sajnos a trendeknek megfelelően a hagyományos fejhallgató csatlakozót már erről is lespórolták, egyszerűen nem bírjuk felfogni, hogy erre mi szükség van. A modell alsó részén, az USB-C csatlakozó társaságában található a speciális toll "garázsa", tehát ezt a kiegészítőt a készülékbe dugva lehet hordozni, ami kényelmes megoldás.

Kijelző

A Samsung évekkel ezelőtt elkötelezte magát az AMOLED technológia mellett, így nem csoda, hogy ebbe a készülékbe is egy ilyen típusú megjelenítő került. Ennek sajátossága, hogy a képpontokban a fény kikapcsolható, és ezáltal mód nyílik a lehető legsötétebb, 0 nit fényerejű fekete, és ezáltal a végtelen kontraszt megteremtésére. A színek markánsak, tiszták, ragyogóak, fátyolosságnak nyoma sincs.

A fényerő kellően nagy ahhoz, hogy nappal is látható maradjon a kép. Forrás: Origo

A maximális fényerő 1500 nit, ami azt jelenti, hogy akár napfényben is tökéletesen látható marad a kép, és a nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmak is nagyon látványosak. A betekintési szög terén tökéletesen teljesített a várakozásoknak megfelelően, tehát a színek akkor sem kezdenek torzulni, ha gyakorlatilag oldalról bámuljuk a képernyőt. A maximális képfrissítési ráta 120 Hz, azaz másodpercenként kétszer annyi képkocka jelenik meg, mint a hagyományos telefonokon. Ennek köszönhetően pedig az agyunk a mozgásokat folyamatosabbnak érzékel, ami játékoknál, illetve a különféle tartalmak görgetésénél jól észlelhető, és hasznos is. A 6,7 hüvelykes kijelző felbontása 1080 x 2400 képpont, ez pedig megfelelő, részletességet garantál.

Bika vas

A nyolc magos, házon belül készült Exynos 990 processzort 8 GB RAM-mal, és egy Mali-G77 MP11 típusú grafikus chippel támogatták meg, ez pedig ma igen életerős kombinációnak számít. Ezt a szintetikus tesztmérések is megerősítették, hiszen a teljesítmény vizsgálatára szolgáló Antutu alkalmazáson 530 000 pontot szerzett, ami abszolút elit ligás szint. A gyakorlati próba során is azt tapasztaltuk, hogy a mobil bivalyerős. A legdurvább grafikájú játékok is hibátlanul, döccenés nélkül futottak rajta. Az alkalmazások elindítása, weboldalak betöltése is villámgyors, és a számítógép mód (DeX) használatához is elég a teljesítmény. A képalkotás kellően sebes, a fotókra nem kell várni, és még 8K videók rögzítéséhez is megfelelően erős.

Sokoldalú kamerarendszerrel látták el. Forrás: Origo

Az Android 10 alapú termék természetesen megkapta a Samsung saját kezelőrendszerének legfrissebb verzióját (One UI 2.5), amely számos extra szolgáltatást tartalmaz. A meglátásunk szerint a Note20 felhasználóbarát masina. Meg kell említeni azt is, hogy a nálunk járt verzió támogatja a legújabb mobilkommunikációs technológiát, az 5G-t. Ezt még ma nem nagyon lehet kihasználni, hiszen a lefedettség kicsi, de rohamtempóban épülnek ki a megfelelő hálózatok.

Kamera

A hátlapon található egy 12 megapixeles főkamera, amivel éjjel és nappal is pazar minőségű fotók lőhetőek. A szintén 12 megapixeles ultraszéles látószögű egység nagyon jó szolgálatot tehet, ha ki akarjuk tágítani a látómezőt, de ez a sötétet annyira már nem szereti, ilyenkor zajosak lehetnek a képek. A 64 megapixeles, teleobjektíves, azaz 3x optikai és 30x digitális hibrid nagyítást biztosító kamera viszont a kevés fényt is egészen jól tolerálja. Általánosan azt mondhatjuk el, hogy nagyon jó minőségű fotók hozhatóak létre a telefonnal. Volt szó róla, hogy akár a 8K videók rögzítése is megoldott, ám ilyenkor be kell érni másodpercenként 24 képkockával, ami a gyors mozgásokhoz egyszerűen kevés lehet.

Samsung, Galaxy, Note20, teszt
Samsung, Galaxy, Note20, teszt
Samsung, Galaxy, Note20, teszt
Samsung, Galaxy, Note20, teszt
Samsung, Galaxy, Note20, teszt
Samsung, Galaxy, Note20, teszt
Samsung, Galaxy, Note20, teszt
Samsung, Galaxy, Note20, teszt
Samsung, Galaxy, Note20, teszt
Samsung, Galaxy, Note20, teszt
Samsung, Galaxy, Note20, teszt
Samsung, Galaxy, Note20, teszt
Samsung, Galaxy, Note20, teszt
Samsung, Galaxy, Note20, teszt
Samsung, Galaxy, Note20, teszt

Aki ennél többre vágyik, az választhatja a 4K módot (60 képkockával), a felbontás már annál is remek. Természetesen nem hiányzik a régebbi Samsung mobiloknál már megismert, HDR opció, valamint a lassítás és szuperlassítás mód sem, amivel igen látványos anyagok rögzíthetőek.

Akkumulátor, tárhely, hang

256 gigabyte adattárolásra szolgáló belső memóriával látták el, ami tökéletesen elegendő nagyon hosszú időre. Kellően nagy kapacitású, 4300 mAh akkumulátort kapott, és ez az üzemidőn is meglátszik, ami használattól függően akár elérheti a 12-13 órát is, ami remek értéknek számít. A beépített hangszórója nem valami nagy szám, de ha rádugunk egy fej- vagy fülhallgatót, akkor remek hangélményt kapunk.

Toll

A Note széria nagy extrája az aktív toll, ami persze innen sem hiányzik. A Bluetooth vezeték nélküli adatátviteli technológiát támogató S Pen nevű kiegészítővel egyrészt feljegyzéseket készíthetünk a képernyőre, ami már önmagában jól jöhet sokszor. Emellett egyszerűen kijelölhetünk vele részeket, szavakat bármilyen szövegből, akár úgy, hogy hozzá sem kell érni a képernyőhöz. Arra is van lehetőség, hogy ezt azonnal le is fordíttassuk az egyik extra szolgáltatás révén, ami értelemszerűen iszonyú hasznos lehet.

A wireless DEX szolgáltatás segítségével tejles értékű számítógépet csinálhatunk a telefonunkból. Forrás: Origo

A toll pedig akár egy távirányítóként is használható.

Különféle mozdulatokat lehet vele végezni, és ezek hozzárendelhetőek bizonyos alkalmazások különféle opcióihoz. Így például ha felfelé intünk vele a levegőben, akkor az a videólejátszásnál megnöveli a hangot. Emellett arra is alkalmas, hogy a kameránál exponáljunk, így úgy is készíthetünk a készülékkel fotókat, hogy nem is vagyunk a közelében. Ezzel pedig például egyszerűen lehet csoportképeket létrehozni, hogy mindenki rajta lesz.

Összegzés

A Samsung a Galaxy Note20 személyében egy igazi nehézsúlyú versenyzőt tett le az asztalra. Egyedüli gyenge pontja talán a beépített hangszóró, de ezzel a problémával jelenleg az összes mobil küzd. A kép minősége remek, a kamerarendszer számos lehetőséget rejt magában, és szép képek elkészítését teszi lehetővé, a teljesítmény, valamint a kijelző is elsőrangú. A dizájn rendben van, a toll pedig tényleg hasznos kiegészítő, ami a megszokottnál sokoldalúbbá teszi ezt a készüléket. Ám mindennek ára van: Kártyafüggetlen verzióban több, mint 350 000 forintot kell érte letenni az asztalra, ami nem kevés pénz, de a tesztelés során arra jutottunk, hogy ennyit megér a tudása és teljesítménye alapján.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!