Új időszámítás: Jönnek az Apple saját processzorával szerelt Mac-ek

Vágólapra másolva!
Ahogy korábban bejelentette, az Apple elkezdte a váltást az Intel processzorairól a saját tervezű, ARM-alapokra felépített processzoraira. Ez hosszú távon remek lehetőség a vállalat számára, hiszen így már nem csak az operációs rendszert készítik házon belül, hanem a számítógépek lelkét adó központi egységet is, ráadásul a termékfejlesztésben többé nem kell máshoz igazodniuk.
Vágólapra másolva!

Habár maga a teljes váltás éveket fog igénybe venni, ami alatt az Apple gyárt még Intel processzorral szerelt számítógépeket is, a teljesen saját alapokra tervezett masinák hamarosan elérhetővé válnak. Ezek közül most hárman mutatott be az Apple, azonban mielőtt ezekre rátérünk, nézzük meg azt, ami igazán fontos: vagyis az új, házon belül kialakított központi processzort.

Az Apple M1 névre keresztelte a chipet, amit kifejezetten az alacsony fogyasztású gépekbe, így leginkább a laptopokba és a Mac Minibe szán. A 16 milliárd tranzisztorból álló chipben összesen 8 procceszormagot találunk, melyek közül 4 nagy teljesítményű, 4 pedig kisebb, kifejezetten alacsony fogyasztásra optimalizált egység.

Maga a CPU természetesen az iPhone-okban és iPadekben is használt ARM alapokra épül, a grafikai feladatokért felelős integrált GPU pedig szintén az Apple saját fejlesztése, és a hivatalos adatok szerint 2,6 TFLOPS számítási teljesítményre képes, amivel elméletben erősebb, mint az Xbox One és a PS4.

Forrás: Apple

Ezen kívül maga az M1 számos integrált egységet tartalmaz, így például van dedikált hardver a mesterséges intelligenciára és a gépi tanulásos feladatok gyorsítására, és külön részegység felel a biztonságért is. A chipben található CPU és GPU egységesített memóriát használ, ami jóval hatékonyabb, hiszen így az egyik gond nélkül hozzá tud férni a másik által kezelt adatokhoz, nincs felesleges másolgatás.

Az Apple szerint az M1 kereken 10 wattos fogyasztási kerettel működik, azonban ebből háromszor akkora teljesítményt tudtak kihozni, mint a hasonló fogyasztású korábbi processzorokból. Azt viszont nem tudni, hogy az Apple pontosan mihez képest mérte ezt.

Egy ilyen átállásnál kritikus fontosságúak a szoftverek, hiszen alapvető módosítás nélkül az Intel (x86) processzoraira készült programok nem működnek ARM-on. Az Apple és a partnerek természetesen már számos alkalmazást optimalizáltak az új rendszerre, és érkeznek univerzális alkalmazások is, melyek tartalmazzák az inteles és az ARM-os változatot is. Ráadásul az Apple tovább fejlesztette a korábban a PowerPC-ről Intelre váltásnál alkalmazott Rosetta nevű emulátort, így futtatható válnak azok a programok is, amik nincsenek még felkészítve az új rendszerre, ráadásul az Apple szerint sokszor jobb sebességgel, mint az eddigi masinákon.

Változatlan külső mögött új szív

Az Apple összesen három számítógépet mutatott be, melyek már az új M1-es központi processzort használják. Az első a MacBook Air, ami külső tekintetében teljesen változatlan, és a képernyője is ugyanaz a 13,3 hüvelykes, 2560x1600-as felbontású egység, mint amit megszoktunk. A gyártó 18 órás üzemidőt és teljesen hangtalan működést ígér, ugyanis a masinába nem építettek aktív hűtést, tehát ventillátort.

Forrás: Apple

Az új MacBook Air kétféle változatban lesz elérhető: 999 dollárért a 8 magos CPU mellé 7 magos GPU-t, 256-os SSD tárhelyet és 8 GB memóriát kapunk, míg 1299 dollárért már erősebb, 8 magos GPU és 512 GB-os tárhely jár.

A második újdonság a 13,3 hüvelykes MacBook Pro, ami az Airhez hasonlóan szintén változatlan külsővel érkezik, és a képernyője is ugyanúgy 2560x1600-as felbontású. Kisebbik testvéréhez hasonlóan kezdetben ez is kétféle alapváltozatban válik rendelhetővé, és az 1299 dolláros alapmodell itt is gyengébb GPU-t és 256 GB-os tárhelyet kap, míg az 1499 dolláros változat erősebb GPU-t és 512 GB-os SSD-t.

Forrás: Apple

Memória tekintetében alapból itt is 8 GB jár, azonban ez simán bővíthető 16 GB-ra, mint ahogy tárhelyből is kérhetünk akár 1 TB-os és 2 TB-os változatot is, egy professzionális használatra szánt gépnél erősen indokolható lehet. Az Apple szerint akár 20 órás üzemidőre is számíthatunk, illetve a saját méréseik szerint az elődhöz (de melyikhez?) képest akár 2,8-szoros gyorsulás érhető el a CPU, és akár 5-szörös gyorsulás a GPU frontján.

Végül pedig bemutatkozott egy asztali számítógép is, az új processzorral frissített Mac Mini. Nem túl nagy meglepetés, hogy a külső itt is változatlan, azonban hiába érhető el itt is egy olcsóbb és egy drágább modell, ezúttal mindkettő pontosan ugyanolyan CPU-t és GPU-t kap. Eltérés tehát csak tárhely tekintetében érhető tetten: 699 dollárért 256 GB-ot, míg 889 dollárért 512 GB-ot kapunk.

Forrás: Apple

Természetesen itt is kérhető egy és két terabájtos SSD, valamint az alap 8 GB-os rendszermemória helyett is kérhetünk 16 GB-ot. A kis masinára a Thunderbolt porton keresztül akár 6K-s felbontású kijelzőt is csatlakoztathatunk, míg a HDMI 2.0-s kimeneten legfeljebb egy 4K-s képernyő működhet.

Minden gép alapból a macOS legfrissebb, Big Sur névre keresztelt verziójával érkezik, hiszen a saját fejlesztésű processzorokat csak ez támogatja. Az ígéretek szerint a két új MacBook és a Mac Mini valamikor a jövő hét során már elérhetővé válik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!