Lelepleződhetnek a javíthatatlan kütyük

iPhone 6, 6 plus go on sale in Russia communications mobile device HORIZONTAL cellular gadget iPhone smartphone SQUARE FORMAT
2499135 Russia. 09/25/2014 A shopper at a mobile handset store in Moscow exploring the functions of the new Apple iPhone 6 and iPhone 6 plus smartphones. Igor Russak/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Kötelező javíthatósági pontszám kerülhet az EU-ban forgalmazott termékek dobozaira.
Vágólapra másolva!

Óriási kellemetlenséget hozott a hét az elektronikai eszközök gyártói számára, az Európai Parlament 395 igen, 95 nem és 207 tartózkodás mellett megszavazta az Európai Tanács kezdeményezését, miszerint kötelezően javíthatósági pontszámokat kellene tenni a termékek csomagolására.

A kép csak illusztráció Forrás: RIA Novosti/Igor Russak

Ebből a remények szerint kiderülne a fogyasztók számára, hogy a kinézett holmik esetében mennyi esély van a meghibásodásuk esetén a gazdaságos javításukra, így elkerülhetnék a szinte garantáltan kidobandó holmik megvételét. A pontszám jelentős nyomást helyezne a gyártókra, hogy fejezzék be a gyorsan elavuló és javíthatatlan termékek tervezését, ezzel kedvezve a fogyasztóknak, csökkentve a keletkező az elektronikai hulladék mennyiségét.

A mostani szavazással visszakerült a labda az Európai Tanács térfelére, a szervezetnek ki kell dolgoznia a javíthatósági kezdeményezés részleteit. Ha minden jól megy, akkor még 2021-ben megszülethet a részletes szabályozás, így a nem túlságosan távoli jövőtől megjelenhetnek majd a pontszámok az új termékek dobozain.

Franciaország a saját hatáskörében már januárban bevezeti például az okostelefonok és a laptopok esetében a javíthatósági címkét, ezen tízes skálán lesz látható a pontszám. További érdekesség, hogy egy nemrég készült felmérés szerint az EU-s polgárok 77 százaléka inkább javíttatná az eszközeit az újak vásárlása helyett helyett, a körükben túlnyomó a kezdeményezés támogatottsága.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!