Föld körüli pályára állt egy kerti törpe

rocket lab electron chompski
Sikeresen Föld körüli pályára állt Chompski, a kerti törpe
Vágólapra másolva!
Megvalósította az egyik álmát a Valve nagyfőnöke, kijutott Chompski az űrbe.
Vágólapra másolva!

Újabb történelmi mérföldkőhöz ért az emberiség, az Electron rakétájával műholdakat Föld körüli pályára állító Rocket Lab a napokban világelsőként fellőtt egy kerti törpét az űrbe. A szokatlan akciót a Steam számítógépes játékboltot is üzemeltető Valve társalapítójával és nagyfőnökével együttműködésben hajtotta végre az új-zélandi vállalat. Az egyre halmozódó űrszemetet követni próbáló ügynökségek szerencséjére a 15 centi magas Chompski előreláthatóan nem fog bajt keverni: rá van erősítve az Electronra, a hordozó Földre való visszatérésekor elég majd.

Sikeresen Föld körüli pályára állt Chompski, a kerti törpe Forrás: Rocket Lab / Twitter

További érdekesség, hogy Chompski nem pusztán egy tehetős ember hóbortjából került fel a rakétára, a Rocket Lab valójában egy új 3D-nyomtatási eljárást is tesztel vele, amely lehetővé teheti a jövőben a rakéták és űrhajók egyes alkatrészeinek a gyártását.

Emellett a fellövést követően Gabe Newell az ígéretének megfelelően bő 286 ezer új-zélandi dollárt, közel 61 millió forintot adományozott egy helyi gyermekklinikának, ennyien nézték meg az első 24 órában a Chompskit szállító Electron pályára állítását.

Chompski ismerős lehet egyes játékosok számára, a Valve által készített Half-Life 2: Episode Two legelején bukkant fel. A gamerek a Little Rocket Man achievementet kapják jutalmul, ha egészen a játék legvégéig magukkal hurcibálják, majd kilövik az űrbe.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!