Veszélyben lehetnek a Telegramot használók

nyaralás, okostelefon, hasznos, applikáció, térkép, lámpa, kamera
A zsebünkben hordjuk a térképet, a kamerát, a navigációs rendszert és az útikalauzt.
Vágólapra másolva!
Egy funkció bekapcsolása után kideríthető lehet a földrajzi helyzetük.
Vágólapra másolva!

Komoly problémára derült fény a hamarosan reklámokat és fizetős funkciókat kapó Telegramban, azonosítható lehet a titkosított csevegőszolgáltatás People Nearby funkcióját használók földrajzi helyzete. Az alapértelmezetten kikapcsolt funkció aktiválása után egy listában megjelennek a közelben lévő, a lehetőséget szintén bekapcsolt felhasználók, és a körülbelüli távolságukat is mutatja a Telegram.

A kép csak illusztráció Forrás: Origo

Mint néhányan talán már sejtik, a legutóbbi adat jelenti a problémát: amennyiben a támadók meghamisítják a saját készülékeik GPS-koordinátáit, akkor a Telegram által kijelzett távolságok alapján, háromszögeléses módszerrel beazonosíthatják mások földrajzi helyzetét.

A helymeghatározás precizitása nagyban függ a körülményektől: Hassan képes volt a tesztelése során rendkívüli pontosságot elérni, más esetekben viszont erősen tájékoztató jellegűek lehetnek a kapott adatok. Viszont például a kitartó zaklatóknak még az utóbbiak is óriási segítséget nyújthatnak az áldozataik lakhelyének beazonosításában.

Hassan bejelentésére a Telegram annyit reagált, hogy tud a funkcióval való visszaélési lehetőségről, ám a helyadatok pontatlansága miatt nem tartja azt gyakorlati problémának.

A hírek szerint a gond az androidos mobilokat használók számára veszélyesebb, mivel a Google rendszere esetében pontosabbak a helyadatok, ezzel szemben az iOS 14 rendszerű iPhone-ok tulajdonosainak pozícióját csak nagyon durván lehet megtippelni a módszerrel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!