Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kétmillió netező kerülhet bármikor veszélybe

laptop notebook internetezés böngészés számítógép költözködés költözés
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Új tulajhoz került egy Chrome-kiegészítő, máris történtek gyanús fejlemények.
Vágólapra másolva!

Évek óta hatalmas divat böngészőkiegészítőkön keresztül támadni az internetezőket, a készítőik javarészt adatlopásban és hirdetési csalásban utaznak, ritkán kriptovalutákot próbálnak bányászni a felhasználók számítógépein. Súlyosbítja a helyzetet, hogy időnként közismert és bejáratott kiegészítők is gazdát cserélnek: ügyeskedők megveszik azokat, majd rosszindulatú kódokat csempésznek beléjük.

A kép csak illusztráció Forrás: Ketut Subiyanto / Pexels

Rendkívül gyanús, hogy erre a sorsra juthatott a Google Chrome olyan kétmillió felhasználóval rendelkező The Great Suspender bővítménye, a segítségével leállíthatóak a nem használt, háttérbeli lapok, ami adott esetben számottevően fürgébbé teheti a böngészőt.

A kiegészítő nagy csendben még tavaly júniusban került új gazdához, aki röviddel később kiadott egy frissítést, ami egyrészt az eddiginél több jogosultságot kért a felhasználóktól, másrészt pedig ismeretlen kódokat töltögetett be egy szerverről.

Az akkor kitört minibotrány hatására a Google megpróbált a kiegészítő körmére nézni, a Microsoft pedig törölte azt az Edge kiegészítőboltjából, mire az új tulajdonos egy újabb frissítéssel eltávolította belőle a gyanús tevékenységeket végző kódokat. Eddig senkinek sem sikerült bizonyítékot találnia arra, hogy a tulajcsere óta rosszindulatú tevékenységeket végzett volna a kiegészítő, azonban a módosítások és egyéb körülmények rendkívül gyanúsak.

Az új tulaj totális anonimitásba burkolózott, nem lehet felvenni vele a kapcsolatot, hogy tisztázza a szándékait.

A The Great Suspender bővítményt használóknak érdemes megfontolniuk a beépülő eltávolítását, hiszen ha tényleg rosszindulatú az új tulajdonosa, akkor jó eséllyel csak a mostani botrány elülését várja, hogy újból nekiálljon ismeretlen kódokat futtatni a felhasználók böngészőiben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről