Bejelentették az iPhone 13-at, de jött új iPad Mini és óra is

Vágólapra másolva!
Lezajlott az Apple éves nagy őszi eseménye, ami még az előzetes pletykák alapján csökkentett várakozásaink szerint sem hozott sok újdonságot. Jött új iPhone, iPad és Watch is, de mindenhol csak visszafogott fejlesztésekkel jelentkezett az óriáscég.
Vágólapra másolva!

Ahogy az lenni szokott, Tim Cook, az Apple vezérigazgatója elsőként dicsekedett a vállalat eredményeivel, ahol leginkább az Apple TV+ került az előtérbe. Ez nem véletlen, az Apple-nek ugyanis egyre fontosabbak lesznek a szolgáltatások, ahogy az vásárlók egyre ritkábban vesznek új okostelefont. A fő cél tehát az, hogy a különböző előfizetéseken keresztül magukhoz kössék az embereket, az Apple TV+ pedig egy csomó saját sorozattal és filmmel készült és készül.

Ezt követően pedig meglepő módon nem az iPhone, hanem az iPad felé terelődött a szó, ami az Apple szerint egyre népszerűbb és egyre több módon használható. Ennek része, hogy már jó ideje vannak mindenféle kiegészítők, billentyűzet, extra akksi, és persze a rengeteg alkalmazás, ami rendelkezésre áll, így lassan már kiváltja a számítógépeket.

Ennek örömére pedig be is jelentették az új iPadet.

Ott van benne az új A13-as központi processzor, ami persze minden tekintetben erősebb a korábbi verzióknál, és minden konkurensnél. Ez nyilván majd a tesztek alapján kiderül, de ebben az Apple eddig sem hazudott soha, mindig bitang erős gépeket csináltak.

Forrás: Origo

Ezen kívül az új iPad az ígéretek szerint sokkal jobb fotózási képességekkel érkezik, és nem csak a hátlapon, hanem elöl is, ahová egy új széleslátószögű kamera került. Ez sokkal több embert képes követni, és maga a rendszer is képes bizonyos mértékig követni az embereket, így mindenképpen nagyon kényelmes lesz a családdal és a kollégákkal való kapcsolattartásra.

Az új iPadOS rendszer továbbra is biztosítja a rengeteg elérhető alkalmazást, valamint támogatja az eddigi érintéses tollokat, meg persze ott lesznek hozzá a kiegészítők, így valóban nagyon jó alternatívát kínálnak a felhasználók többségének.

De talán ennél is fontosabb, hogy érkezik az új iPad Mini

Ez a korábbi pletykáknak megfelelően minden korábbinál vékonyabb kávákkal van felszerelve, így a 8,3 hüvelykes képernyője ellenére sem nagyon növekedett a mérete. Ráadásul továbbra is elérhető az ujjlenyomat-olvasás, annak ellenére, hogy lekerült az előlapról a Home gomb, ezt ugyanis beépítették a felül található bekapcsoló gombba.

Forrás: Origo

Hardveresen persze is ott lesz a csúcson, így semmi gondja nem lesz a játékok futtatásával, és a mesterséges intelligenciát igénylő alkalmazásokkal. Sokaknak fontos lesz az is, hogy most már USB-C csatlakozással látták el az eszközt, így rengeteg holmival kompatibilis, ami ezen keresztül tud csatlakozni.

A hátsó és az első kamerákat is felújították, így a főkamera most már szinte mindenre képes, amire az iPhone is, így a 4K-s felvételre, a TrueTone HDR-re, a szelfikamera pedig a fentebb említett iPad képességeit örökölte meg. Ezen kívül persze támogatja majd az 5G-t, így alapvetően tényleg egy teljesértékű eszközről beszélhetünk.

Az Apple Watch eddig is nagyon sokat javított az emberek életminőségén Tim Cook szerint, így ezt szeretnék tovább vinni. Érkezik tehát a 7-es sorozat.

Idén főleg a bicikliseknek szeretnének kedvezni, így nem csak jobban felismeri az ilyen jellegű felhasználást, de figyelembe veszi az elektromos bicikliket és még azt is tudna fogja, ha leesünk a kerékpárról.

A kávák itt is vékonyabbak lettek, így a képernyő mérete még nagyobb, ami persze nagyon fontos egy ilyen kis eszköznél. A külső kerekebb, kifinomultabb lett, a kijelző pedig minden körülmény között világosabb lesz, ami mellé a gombok és a kezelőfelület is átalakult, hogy jobban illeszkednek az új kialakításhoz.

Forrás: Origo

Sokat csiszoltak a strapabíróságon is, így még keményebb a kijelző, továbbra is bírja a vizet, azonban minden korábbinál jobban állja a kihívást a homok ellen, és az akksija is tovább tart ki.

Sokáig tartott, de Tim Cook aztán csak eljutt addig, hogy bejelentse az új iPhone-okat.

Az iPhone 13-as kívülről nem igazán változott, de legalább több új színben érhető el, és a hátulján kicsit más helyen vannak a kamerák. Azonban az Apple szerint a processzor terén némi lemaradásban voltak, amit most az A15 Bionic segítségével próbálnak bepótolni. Mag a chip tényleg elképesztő: 6 maggal érkezik, 15 milliárd tranzisztort zsúfoltak bele, még jobb a mesterséges intelligenciás feldolgozó képessége. Az ígéretek szerint az új erőforrást egy rakás különböző alkalmazás ki fogja használni, amikben alapvetően semmi újdonság nincs, de az Apple azért megpróbálja így eladni.

Forrás: Origo

Az iPhone 13 és a Mini hátuljára ugyebár két kamera kerül, amik közül a 12 megapixeles főkamera az eddigi legnagyobb, amit az Apple valaha telefonba tett, így még több fényt tud befogadni és még szebbek lesznek a színek. Emellé pedig egy szintén tovább csiszolt ultraszéles kamera társul, és a vállalat minden területen tovább csiszolta a videófelvételes képességeket is, így az új cinematic mode-nak köszönhetően kis túlzással már egy profi filmes kamerának is elmegy az egész.

Az Apple sokat csiszolt az 5G-s antennákon is, így még több helyen és még jobb minőségű vétel várható. Ezen kívül persze még jobb lesz az akksi idő, még fényesebb a képernyő, és a szokásos apróságok, amikkel évről évre találkozhatunk, de azért összességében itt semmi különösebb előrelépés nem történt.

De az a Pro modelleknél bekövetkezett az, amire számítani lehetett, így tehát megjött a 120Hz-es képfrissítés.

Ezt ráadásul adaptív módon valósította meg az Apple, ahogy azt láttuk az androidos konkurenciától korábban, így tehát a képfrissítés valójában a felhasználási körülmények függvényében változik. Ezen kívül pedig a kamerák is kaptak egy elég alapos frissítést:

  • minden modul a korábbiaknál nagyobb szenzorokkal érkezik,
  • az ultraszéles kamera kapott autofókuszt a közeli makrókhoz, így ezeket hihetetlen minőségben lehet elkészíteni,
  • minden kamera rendelkezik már éjszakai móddal,
  • és teljesen integrálták a rendszerbe a HDR-t, ami így a korábbiaknál sokkal jobb minőséget garantál.

Az iPhone eddig is kimelkedő volt a videózásban, de ez most még fontosabbá vált, így itt is megjelenik a fentebb már említett cinematic mód, ami bonyolult számítások segítségével valós időben figyel oda a mélységélességre, és bekerült a hardveres gyorsítás is az utólag szerkesztésre szánt ProRes-formátum esetében.

Forrás: Origo

Persze, az akksi itt is tovább bírja majd, és érkezik egy 1 terabájtos modell a paletta csúcsára, de összességében a hatalmas újdonságok elmaradtak, valószínűleg a legtöbb dolgot frissítések útján a korábbi modellek is megkapják majd. Az viszont örömteli előrelépés, hogy a kamerás képességek tekintetében a Pro és a Pro Max modell esetében végre nem lesz különbség.