Megjelent az iPhone 13! Miben más, mint az iPhone 12?

Vágólapra másolva!
Általában azt követően, hogy egyes eszközök szeptemberben vagy októberben nyilvánosságra kerülnek, - így volt iPhone 12 esetében is - az iPhone 13 szeptember 24-i megjelenése körvonalazódni látszik. Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, információt az iPhone 13 specifikációiról, beleértve a kamerákat, a kijelző méretét és a felbontást, hogy hozzájáruljunk a megfelelő termék megvásárlásához.
Vágólapra másolva!
Forrás: pixabay

Hivatalos iPhone specifikációk

Az iPhone 12-höz hasonlóan az iPhone 13 is négy modellben jelent meg: az iPhone 13, az iPhone 13 Mini, az iPhone 13 Pro, valamint az iPhone 13 Pro Max, amelyek potenciálisan működhetnek az Apple MagSafe töltőjének új verziójával. Az sem hátrány, hogy a legkisebb típus tárhelye dupla annyi lett (128GB), mint a korábbi telefonoké és árban sem beszélhetünk majd drágább eszközről. Az Apple csak csúcsmobilokat dob piacra, míg versenytársa a Samsung meg többféle típussal is jelen van.

Az iPhone 13 ugyanolyan, mint az iPhone 12

Az iPhone 13-nál várhatóan nem lesz jelentősebb technikai frissítés az iPhone 12-höz képest, amely elsőként tartalmazta az 5G támogatást. A jelentés szerint az Apple beszállítója 2022-ig 20%-kal szeretné növelni a „fejlett és kiforrott folyamattechnológiák” költségeit. A tanulmány alapján nem egyértelmű, hogy pontosan mennyit változhat az iPhone készülékek ára.

Az már biztos, hogy az Apple csökkentheti – hazai előrendelések ezt mutatják - az iPhone 13 árát, ahogy a Samsung Galaxy S20 FE és a Google Pixel 5 is tette 2020-ban. Az újonnan megjelent Samsung Galaxy S21 szintén alacsonyabb áron került forgalomba, mint elődje.

Javított frissítési gyakoriság

A legtöbb telefon (beleértve az iPhone 12-t is) 60 képkocka / másodperc vagy 60 Hz-es sebességgel frissül, de néhány, például a Galaxy S21 és a OnePlus 8 Pro 120 Hz-en frissül. Az iPhone 13 Pro modellek kijelzője 120 Hz-es frissítési gyakorisággal (és mindig bekapcsolt OLED kijelzővel) rendelkezik. Minél magasabb ez az előfordulás annál gyorsabban és simábban működik a telefon az alkalmazások és webhelyek közötti görgetéskor. Korábban ezt az iPhone 12-ről is híresztelték, ezúttal meg is valósult.

Forrás: pixabay


Új és továbbfejlesztett kamerák

Az iPhone 12 kamerák rendszeres, ultraszéles és szelfikamerákat, illetve éjszakai üzemmódú fényképeket tartalmaznak minden fényképezőgépen, továbbfejlesztett HDR módot, teleobjektívet (a Pro és Pro Max modelleken) és 2,5-szeres, illetve 3x-os zoomot (csak a Pro Max esetében érhető el!). Elképzelhető, hogy az új okostelefonon még további fejlesztésekkel találkozunk.

Miért nincs képernyő alatti ujjlenyomat-olvasó?

Az iPhone 13 az iPhone 8 óta először hozta volna vissza a Touch ID-t, egy nagy különbséggel: képernyő alá beágyazva, nem pedig külön gombként. Jelenleg ez nem valósult meg, így a találgatások alaptalanok voltak.

Sokan arra számítottak, hogy ez majd megtörténik az iPhone 12 esetében.

Sajnos az iPhone 12 sorozatból hiányzik a Touch ID gomb. Érdemes megjegyezni, hogy az Apple 2020-as iPad Air-be beépített egy Touch ID gombot az okoskészülék oldalára. Ez az okostelefonnál is nagyszerű kiegészítés lehetett volna idén, mivel a Face ID csak Apple okosórával együtt működik maszk viselésekor.

Nincs fülhallgató -csatlakozó, ahogy az iPhone 12-nél sem gondoltak erre

Az iPhone 12 nem rendelkezik fülhallgató-csatlakozóval, és nem számítunk arra sem, hogy bármelyik iPhone 13 modell megtöri ezt a „hagyományt”. De a Lightning port egy másik történet lehet, most, hogy az Apple bevezette a MagSafe töltési lehetőségeket. A szakértői következtetések szerint az iPhone 13 modellek továbbra is tartalmazni fognak Lightning portokat, ideértve az iPhone 13 Pro Max készüléket. Itt jegyezzük meg, hogy az iPhone 12 Lightning porttal rendelkezett mind a négy modellben.

Várjuk meg a hivatalos érkezést Magyarországra

Amíg az Apple hivatalosan nem hirdeti meg az iPhone 13-at, annyit tehetünk, hogy találgatunk, mennyiben fog különbözni az iPhone 12-nél. Ami viszont biztos, hogy minden iPhone 13 alapból iOS15-tel érkezik, de a 2015-ben megjelent iPhone 6S-től felfelé meg is kapják (ergo 6 évre nőtt a szoftverfrissítés lehetősége, szemben az Androiddal, ami 3 év). A vásárlás előtt pedig azt kell figyelembe venni, hogy mire fogjuk használni az új készüléket, azért nem szükséges új terméket venni, mert éppen ez a divat.