Tízmilliárdokat kaszált a festékpatronos nepper

epson printer nyomtató tintapatron
Epson XP-830 tintapatronok
Vágólapra másolva!
Négy év letöltendőt kapott a hosszú időn át folytatott csalásáért.
Vágólapra másolva!

Egészen elképesztő „sikertörténetről" számolt be nemrég az USA Igazságügyi Minisztériuma, a 79 éves Gilbert N. Michaels a nyolcvanas évek közepe óta több százmillió dollárt keresett nyomtatókhoz és fénymásolókhoz szánt, sokszorosan túlárazott festékpatronok és tonerek árusításával. Az üzlet legsikeresebb hatéves periódusában 126 millió dollár, olyan 37,3 milliárd forint ütötte a markát.

A kép csak illusztráció Forrás: Epson

A több évtizeden át folyt csalást az teszi igazán sokkolóvá, hogy mennyire szofisztikálatlan volt: Michaels túlárazva call centereknek adta el a portékát, majd azok telefonon még jobban túlárazva értékesítették azokat naiv vállalkozásoknak és jótékonysági szervezeteknek. A telefonos üzletkötők bemesélték az áldozatoknak, hogy nagyon megemelkedett a patronok és a tonerek ára, ám tőlük nagyobb mennyiség vásárlása esetén még az eredeti árukon lehet beszerezni azokat. A termékek visszaküldését eszement raktározási költség kiszámlázásával akadályozták a csalásban résztvevők.

Az évtizedek során a csalás körülbelül 50 ezer áldozatot szedett, a tintát tipikusan a piaci áruk tízszereséért adták el az üzletkötők.

Michaels négy év letöltendő börtönbüntetést, továbbá 28 hónap házi őrizetet kapott a csalásért, ami az őrült összegű károkozást figyelembe véve nem tűnik túl szigorúnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!