Visszaszerezhetik a trónjukat az Intel processzorai

intel processzor cpu alaplap
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Kiszivárgott mérések alapján az idei Core modellek erősebbek lehetnek a Ryzeneknél.
Vágólapra másolva!

Az Intel vezetését nemrég átvett Pat Gelsinger nagyon bízik a vállalat tizenkettedik generációs Core processzorainak teljesítményében, állítása szerint az ősz végén bemutatkozó Alder Lake termékek jobb teljesítményt nyújtanak majd a közvetlen riválisnak tekintendő AMD Ryzen modelleknél, véget vetnek a rivális vállalat rövid életű trónbitorlásának.

A kép csak illusztráció Forrás: Bru-nO / Pixabay

A napokban elkezdtek szivárogni a termékek teljesítményét firtató első mérések, amelyek többé-kevésbé igazolni látszanak Gelsinger állítását. A Core i9-12900K csúcsmodell a CPU-Z és a Cinebench mérései szerint egyszálas futtatói teljesítményben nagyjából 20%-kal gyorsabb az AMD Ryzen 9 5950X-nél, míg többszálas teljesítményben ott van a nyakán, pedig 33 százalékkal kevesebb (32 vs. 24) futtatói szál áll a rendelkezésére.

Ehhez elkél némi magyarázat, ugyan mindkét processzor 16 magos, azonban az AMD esetében az összes mag támogatja a Simultaneous multithreading (SMT) funkciót, így jön ki a 32 futtatói szál. Ezzel szemben az új Core i9 már egy hibrid dizájn, nyolc energiatakarékos és nyolc nagy teljesítményű mag található benne, viszont a Hyper-Threadinget csak az előbbiek használják, aminek 16 mag / 24 szál a vége.

A csúcsmodell mellett a garantáltan nagyobb tömegeket izgató Core i5-12400 teljesítményéről is jöttek információk, ez egy klasszikus központi egység, 6 processzormagot és 12 futtatói szálat kínál. A mérések alapján egyszálas (+8%) és többszálas (+4%) futtatói teljesítményben is minimálisan erősebb az ugyanennyi magot és szálat használó Ryzen 5 5600X-nél. Ez távol van a nagy verés kategóriától, de többszálas teljesítményben az előd Core i5-11400-hoz képest 18% körüli az előrelépés.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!