Rekorderős támadást vert vissza a Microsoft

router modem wifi wi-fi internet
Wifi router (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Gigantikus méretű botnettel indítottak túlterheléses támadást egy európai ügyfele ellen.
Vágólapra másolva!

Beszámolója szerint a Microsoft idén augusztus végén sikeresen elhárította a világ eddigi legerősebb túlterheléses támadását, az incidens során az Azure felhőszolgáltatását használó egyik európai ügyfelének a rendszerét próbálták megbénítani. A célpont kilétét nem árulta el a vállalat, továbbá a támadó fél kapcsán sem osztott meg túl sok információt.

A kép csak illusztráció Forrás: Rawpixel / Pexels

A Microsoft szerint a DDoS-támadás három hullámban történt, az első és rekorddöntő tízperces menetben a támadásra használt botnet által lefoglalt sávszélesség meghaladta a 2,4 terabit/s-ot, avagy a másodpercenkénti 300 gigabájtot. A második menet csak 0,55 Tbps, míg a harmadik menet 1,7 Tbps sávszélességet emésztett fel a csúcspontján, a vállalat rendszerei végig állták a sarat.

A támadó fél természetesen egy botnetet használt, ezek tipikusan és javarészt szoftveres sebezhetőségeken keresztül feltört hálózati eszközökből állnak, vezérlőszerverről kiküldött utasításokkal lehet a célpontok lekérésekkel való elárasztására rábírni a kütyüket. A mostani túlterheléses akcióban 70 ezer meghackelt eszköz vett részt, amelyek javarészt az Egyesült Államokban, Japánban, Kínában, Malajziában, Tajvanon, továbbá Vietnámban találhatóak.

A korábbi csúcstartó túlterheléses támadás 2,3 Tbps sávszélességű volt, ez tavaly kapta oldalba az Amazon Web Services-t.

A Microsoft Azure szintén tavaly beállított korábbi 1 Tbps rekordját 140%-kal szárnyalta túl az augusztus végi DDoS-akció ereje. További érdekesség, hogy az idei év első felében csupán 0,625 Tbps volt a legerősebb Azure-ügyfelet ért támadás.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!