Várhatunk még egy ideig a Facebook titkosítására

telefon chat Jobb, ha menekülsz, ha ezt írja a pasi a Tinderen!
Vágólapra másolva!
Idén sem érkezik meg a végpontok közti rejtjelezés a chatszolgáltatásaiba.
Vágólapra másolva!

Mark Zuckerberg a Facebook 2019-es fejlesztői konferencián jelentős derültséget váltott ki egyes kommentátorokból a közösségi hálózat „The future is private", azaz „A jövő privát" mantrájának leleplezésével. Azt kell érteni a jelmondat alatt, hogy meglátása szerint a jövő közösségi hálózatozása főként egyének és kisebb csoportok között megvalósuló kommunikációról fog szólni, a magánszféra védelme pedig mindenkit megillet majd.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

Az ennek megvalósításával kapcsolatos konkrét elképzelések egyikeként Zuckerberg bejelentette az Instagram, a WhatsApp és a Messenger csevegők háttérbeli infrastruktúrának összekötését, továbbá a végponttól végpontig tartó titkosítás bevezetését a chatszolgáltatásokban. Az utóbbi azt jelenti, hogy a csevegés során az üzenetek közvetlenül a felhasználók készülékein kerülnek titkosításra, így elvileg még a Facebook sem képes beleolvasni a csevegések tartalmába.

Majdnem napra pontosan két évvel Zuckerberg beszéde után a csevegőappok még mindig nem rendelkeznek a beígért végpontok közti titkosítással, most pedig kiderült, hogy idén már nem is kell számítani a megérkezésére, a Messenger és az Instagram Direct csak valamikor 2022-ben kaphatják meg a funkciót.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!