Két szék között a padlón van a GeForce RTX 3080 Ti

nvidia geforce rtx 3080 ti videokártya grafikus kártya
NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti
Vágólapra másolva!
Testvéréhez képest bő 40 százalékkal drágább, de nem sokkal gyorsabb.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön megkezdődött a napokban bejelentett GeForce RTX 3080 Ti grafikus kártya forgalmazása, bár természetesen az éppen aktuális piaci helyzetnek megfelelően csak nagyon kevés jutott belőle a boltokba, és az 1200 dolláros ajánlott fogyasztói árát sem kell komolyan venni: még ha ténylegesen kapható is, akkor is masszívan drágább.

NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti Forrás: NVIDIA

A megjelenés idejére független tesztek is elérhetővé váltak a prémium kategóriás újdonságról, a gamerek számára az előre borítékolhatónak megfelelően borzalmas az ár-érték aránya. A Digital Foundry mérései alapján játékban csupán 9-13 százalékkal gyorsabb a 700 dolláros GeForce RTX 3080-nál, és 1-3%-kal lassabb az 1500 dolláros GeForce RTX 3090-nél.

Emiatt a gamereknek nem éri meg az RTX 3080 Ti-t választaniuk a sima modell helyett, ekkora teljesítménybeli plusz nagyon kevés bő 40 százaléknyi felárért cserébe. A 4K videók szerkesztésével és hasonló műveletekkel foglalkozó professzionális vevők számára szintén nem ideális a termék, számukra jobb ötlet lehet az RTX 3090 beszerzése, hiszen plusz 300 dollárért 12 GB helyett 24 GB GDDR6X videomemóriát kapnak, ami az esetükben könnyen megtérülő befektetésnek bizonyulhat.

A fenti árak persze mind elméleti síkon értendőek, a valós bolti árak minden esetben magasabbak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!