Halott cég támadt az Apple-Google duóra

instagram mobilozás közösségi média
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A felperes betiltatná például az iPhone és az iPad egyesült államokbeli forgalmazását.
Vágólapra másolva!

Újabb szabadalomsértési pert kapott a nyakába az Apple és a Google, most épp a 2017-ben csődbe ment Jawbone elektronikai gyártó szabadalmait megszerzett Jawbone Innovations befektetési cég kívánja bíróságra citálni a feleket. Az efféle vállalkozások a köznyelvben szabadalmi trollként híresültek el, hiszen semmilyen valódi üzleti tevékenységre sem használják a birtokukban lévő szabadalmakat, helyette csak gigászi kártérítések reményében más vállalatokat perelnek a megsértésük vádjával.

A kép csak illusztráció Forrás: cottonbro / Pexels

Ennek megfelelően a felperes a Texas állambeli Waco város szövetségi bíróságán indította a pert, a helyi bírák és esküdtek híresek a szabadalmi trollokhoz való kedvező hozzáállásukról. A Jawbone Innovations szerint az alperesek nyolc szabadalmát sértették meg, a zömük zajszűrési algoritmusokkal kapcsolatos, annak idején a valódi Jawbone a DARPA számára fejlesztette ki a technológiákat.

A felperes kártérítést követel minden olyan eladott eszköz után, amelyek az állítása szerint sértik a szabadalmait, és persze licencdíjat kér a jövőben eladottak után is. Az Apple részéről az iPhone, az iPad, az AirPods Pro, továbbá a HomePod összes verzióját és variánsát tartja érintettnek, míg a Google részéről az összes saját márkás okostelefont, tabletet, laptopot, fülhallgatót, okosotthonos kütyüt, továbbá Android rendszerű eszközt nevezte meg a szabadalmait bitorlókként.

A nyomás fokozása érdekében a Jawbone Innovations arra kéri a bírót, hogy a végső és jogerős ítélet meghozataláig függessze fel a potenciálisan szabadalomsértő eszközök forgalmazását az Egyesült Államokban, bár jó eséllyel maga sem gondolja komolyan, hogy ez meg fog történni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!