Ilyen processzor hajtja a Perseverance marsjárót

marsjáró, Perseverance
Vágólapra másolva!
Egy nagyon régi iMac számítógépben is használatos volt a modell.
Vágólapra másolva!

Sokan azt feltételezik az legújabb űreszközök beépített számítógépeiről, hogy biztosan abszolút csúcstechnológiásak, ám ez rendkívül távol áll a valóságtól, a tervezőik valójában ragaszkodnak a sok esetben évtizedek óta használt, rendkívül megbízhatónak bizonyult megoldásokhoz. Ennek oka, hogy ezek az eszközök esetében minden másnál fontosabb az üzembiztosság: inkább számoljanak lassan, minthogy a szokatlan körülmények miatt váratlanul beadják a kulcsot.

Perseverance Forrás: NASA/JPL-Caltech

Most kiderült, hogy a napokban landolt Perseverance marsjárónál is maradt egy már bevált processzornál a NASA: a csúcsjárgány egy 23 éves PowerPC 750 modellt használ, ez dolgozott például az Apple iMac G3 asztali számítógépben is. Természetesen egymagos központi egységről van szó, az órajele 233 MHz, mai szemmel megmosolyogtató 6 millió tranzisztorból áll.

Kontextusként a legújabb Mac számítógépekben feltűnt Apple M1 rendszerlapka összesen nyolc processzormaggal rendelkezik, ezek közül a négy nagy teljesítményű akár 3200 MHz-en is ketyeghet, a komplett chipet pedig 16 milliárd tranzisztor alkotja.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!