Jöhet a 700 TB kapacitású optikai korong

dvd lemez optikai meghajtó
Japanese electronics giant Matsushita Electric unveils the world's first 50GB optical disc, which enables the user to record more than four hours of digital high-definition movie contents on a CD-size disc, during the press conference in Tokyo, 15 October 2001. The new optical double-layer disc, with an advanced blue laser technology optical, features Germanium Antimony Tellurium (GeSbTe) film technology, enabling to record more than 10,000 times. AFP PHOTO/Yoshikazu TSUNO
Vágólapra másolva!
Huszonnyolcezer egyrétegű Blu-ray kapacitásáról van szó.
Vágólapra másolva!

Jelentős innovációval álltak elő a Sanghaji Műszaki- és Tudományegyetem, az RMIT Egyetem és a Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói, a közösen kifejlesztett optikai korongjukon elméletben 700 TB, vagy talán egy fokkal érthetőbben 700 000 GB információ tárolható. Kontextusként ez 28 ezer egyrétegű Blu-ray és közel 149 ezer egyrétegű DVD kapacitásának felel meg.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Az optikai adathordozót elsősorban adatközpontokba szánják, méghozzá cold storage típusú helyzetekre, azaz mikor az üzemeltetők biztonsági mentéseket kívánnak készíteni, vagy csak letakarítanák a szerverekben lévő merevlemezekről a belátható jövőben szükségtelen adatokat. Ilyen célokra főként merevlemezeket és mágnesszalagos kazettákat alkalmaznak.

A jelenleg csak papíron létező, 12 centi átlójú optikai korong felettébb praktikus és gazdaságos volna az adatközpontok számára, hiszen ötvözné az óriási tárolókapacitást, a könnyű használhatóságot és a kis helyfoglalást.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!