Drámai chiphiányról panaszkodnak a techcégek

Kina, chip
--FILE--A Chinese worker examines chips of photovoltaic products at the plant of Suncore Photovoltaic Technology Co., Ltd. in Huainan city, east Chinas Anhui province, 8 February 2014. China is propping up its local chip manufacturing industry with new policies and financial support intended to turn the country into a semiconductor-making powerhouse by 2030. In policy guidelines published Tuesday (24 June 2014), the Chinese government laid out a blueprint to develop the domestic integrated circuit industry. The country not only wants to sharpen its competitive edge, but also wean itself from foreign chip makers, Chinas Ministry of Industry and Information Technology said in a separate posting. China is already the biggest manufacturer of electronics, and also one of the largest markets for them. Last year, China-based companies made almost 1.5 billion mobile phones and 340 million PCs. But the countrys electronic industry, with profit margins at about 4.5 percent, is not generating the net earnings it would like from the goods, according to the ministry. In addition, Chinas semiconductor makers are still far behind their international rivals. In 2013, the countrys integrated circuit imports reached US$231 billion, the ministry said.
Vágólapra másolva!
A várthoz képest 30 százalékkal kevesebb 5G-s mobil készülhet idén.
Vágólapra másolva!

A gamereket követően hamarosan a fogyasztók rendkívül széles köre kezdi majd a saját bőrén érezni az elmúlt hónapokban kialakult, elsődlegesen a koronavírus-járvány által kiváltott félvezetőhiányt. A probléma már az összes technológiai szektort érinti, az autóktól az okostelefonokon át a laptopokig mindenhol gondot okoz a gyártásban.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Chen bin

A Nikkei Asia szerint a néhány héttel ezelőtt Texas államot is érintett extrém időjárás már csak feltette a pontot az i-re, többek a Samsung, az NXP és az Infineon is kénytelenek voltak az áramellátási gondok miatt hetekre leállítani az austini lapkagyáraikban a termelést. Ennek egyik következménye, hogy idén a várthoz képest 30%-kal kevesebb 5G-s mobil készülhet, plusz többek közt az OLED kijelzőkből sem lesz elég, ami súlyosan érintheti többek közt a jelenlegi és következő generációs iPhone gyártását is.

Március elején Jason Chen, az Acer elnöke precedens nélküli komponenshiányról panaszkodott, állítása szerint a vállalat csak a leadott rendelések 30 százalékát képes teljesíteni. Az Asus sincs sokkal jobb helyzetben, a különféle chipekből és az LCD-kből is kívántnál 30%-kal kevesebb áll a rendelkezésére.

A Japan Display kijelzőgyártó szerint nem tud mit tenni, minthogy el kell fogadnia a komponensek áremelkedését, különben egyáltalán nem lenne képes paneleket gyártani. Azonban nem világos, hogy meddig lehet szimplán beépíteni a termékek árába a pluszt, ráadásul a kijelzők vezérlőchipjei esetében olyan rossz az ellátás, áprilisban krízisponthoz érhet a beszerzésük.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!