Így nézheti meg, hogy érintett-e a facebookos adatlopásban

Facebook, logó, alkalmazás, telefon
The Facebook application is seen in the App Store on an iPhone in Warsaw, Poland on March 31, 2020. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A használt e-mail-címének megadásával fény deríthet a rejtélyre.
Vágólapra másolva!

A napokban 553 millió facebookozó bizonyos adatai váltak szabadon elérhetővé az interneten, az adatszivárgás 377 ezer magyar felhasználót is érint. A Facebook nem kínál lehetőséget az érintettség kiderítésére, azonban az adatszivárgásokra való figyelmeztetésre szakosodott, ingyenesen használható Have I Been Pwned adatbázisába máris bekerültek a most napvilágra került információk.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Ennek köszönhetően bárki könnyedén ellenőrizheti az incidensben való érintettségét: csak meg kell adni a Facebookon beállított e-mail-címet az említett webhelyen, mire az kilistázza az összes olyan ismert adatlopást, amelyben kiszivárgott a kérdéses levelezőcímhez tartozó felhasználói fiók. Jelen esetben a facebookos jelszó megváltoztatása rossz hír esetén nem indokolt, azt nem sikerült kilopniuk annak idején a hackereknek.

További érdekesség, hogy a Have I Been Pwned oldalon személyre szabott e-mailes riasztás is kérhető a jövőbeli incidensekről, érdemes megfontolni az erre való feliratkozást.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!