Kiszivároghattak Radeon RX 6600 grafikus kártyák

amd radeon rx 5000 navi gpu videokártya
Így néz ki az AMD Radeon RX 5000 szériás videokártyákat hajtó Navi grafikus processzor
Vágólapra másolva!
Plusz feltűnt a színen az AMD leggyengébb új grafikus processzora is.
Vágólapra másolva!

A napokban szinte özönleni kezdtek az információk az AMD következőre piacra kerülő videokártyái kapcsán. A vállalat által még az idei év első felére ígért Radeon RX 6600 és Radeon RX 6600 XT modellek neveinek AsRock által bejegyzését követően most a ChipHell egyik szivárogtatójának hála fény derülhetett a 8 GB GDDR6 videomemóriával szerelt videokártyák szinte összes specifikációjára.

A kép csak illusztráció Forrás: AMD

Az adatok kifejezetten földhöz ragadtak és hihetőek. A jelek szerint mindkét videokártya ténylegesen piacra kerülhet, és az eltérő mennyiségű feldolgozóegységüknek köszönhetően lesz köztük érdemi teljesítménybeli különbség: az erősebbik 2048, a lassabbik pedig 1792 stream processzort kaphatott.

Némi csalódást jelent, hogy a valós idejű sugárkövetést is támogató Navi 23 grafikus vezérlőt használó kártyák a GPU-Z adatai szerint ugyan támogatják a PCI Express 4.0 szabványt, azonban a várt 16 helyett csak 8 sínt használnak; az AMD ugyanezt játszotta annak idején a Radeon RX 5500 XT-nél is.

Balra a Radeon RX 6600, jobbra a Radeon RX 6600 XT állítólagos specifikációi Forrás: Chiphell

Mindeközben az AMD linuxos driveréből információk érkeztek a Beige Goby kódnevű Navi 24 grafikus processzorról is, ez hajthatja a vállalat legolcsóbb RDNA2 architektúrás grafikus kártyáit, amelyek potenciálisan a Radeon RX 6500 / RX 6400 néven kerülhetnek majd piacra valamikor az év későbbi részében. Az adatok alapján a chip maximum 1024 darab stream processzort tartalmaz, a memóriavezérlője pedig 64 bites, az erre épülő videokártyák abszolút belépőkategóriásak lesznek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!