Egyetlen ügyfél ártatlan konfigurációállítása élesítette a ketyegő bombát.

Magyar idő szerint kedd dél környékén körülbelül egy órán át óriási üzemzavar volt az interneten, olyan webhelyek váltak átmenetileg miliók számára elérhetetlenné, mint például az Amazon, a Twitch, az eBay, a Paypal, a Pinterest, a Reddit, a The New York Times, a The Financial Times, a CNN, a Bloomberg, továbbá az összes .gov.uk végződést használó kormányzati oldal.

A kép csak illusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/fizkes/Fizkes

A jelenséget egy tartalomközvetítő hálózat (CDN, content delivery network) üzemzavara okozta. A San Francisco városában székelő Fastly a világ egyik legnagyobb olyan infrastruktúrája, amely segítségével az ügyfelek fel tudják gyorsítani a weblapjaik böngészőkben való megjelenését, továbbá túlterheléses támadások elleni védelmet tudnak biztosítani azok számára.

A Fastly mostanra bővebb tájékoztatást nyújtott a témában, állítása szerint a leállást egy bug okozta a rendszerében. A május közepe óta ketyegő bombaként szunnyadt hibát úgy lehetett élesíteni, ha bizonyos körülmények között egy specifikus beállításmódosítást eszközöltek az ügyfelei.

Kedden ez megtörtént, az egyik ügyfél pár pillanat alatt padlóra küldte vele a Fastly infrastruktúrájának 85 százalékát.

A vállalat illetékesei egy percen belül tudomást szereztek az üzemzavarról, 49 percen belül pedig életre tudták kelteni az infrastruktúra 95 százalékát. Ez profi válságkezelés volt a Fastly részéről, azonban mellbevágó, hogy egyetlen ügyfél egyébként helyes konfigurációmódosítása képes volt lelőni az internet jókora részét.

Csak találgatni lehet, hogy kedden mekkora káruk keletkezett az ügyfeleknek, a Reboot nevű keresőoptimalizációs ügynökség szerint az Amazon egyedül olyan 32 millió dollár bevételkiesést szenvedhetett a malőr miatt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!