Sorban függeszti fel a kalózok fiókjait a Spotify

spotify, zene, tini, tinédzser, okostelefon, streaming
Egy német felmérés szerint a kiskorúak negyede naponta több órát is okostelefonozik.
Vágólapra másolva!
MP3-ban töltögetik le a zenéket, a türelmetlenségük okozza a vesztüket.
Vágólapra másolva!

Az új idők új kalózkodási formákat hoztak, a torrentezés csínjait talán már el is feledett nagyközönség immáron a kalózkodási elleni csodafegyvernek kikiáltott zenestreamelőkből warezolja a zenéket. Korábban a szolgáltatások hivatalos appjainak hackelt verzióit vetették be a célra, míg újabban elkezdték MP3 formátumban letölteni belőlük a dalokat, ami szinte üdítően szakállas elképzelés.

A kép csak illusztráció Forrás: Spotify

A TorrentFreak beszámolója szerint az elmúlt hetekben egyre többen kezdtek panaszkodni egy népszerű letöltőszoftver használói közül, hogy a szerződési feltételek megsértésére hivatkozva a Spotify sorra függeszti fel a felhasználói fiókjaikat. A program úgy működik, hogy a felhasználóknak be kell jelentkezniük benne a Spotify-fiókjukba, majd után elkezdhetik kijelölgetni az MP3 formátumban letölteni kívánt tartalmakat.

A szoftver készítői szerint eddig csak olyan felhasználók kaptak tiltásokat, akik éltek annak az opcionális gyorsletöltési funkciójával. A dalok lejátszásakor a Spotify kliense nem kezdi el teljes egészében lepufferelni a hallgatott zeneszámokat, hanem az idő múlásával szakaszosan, kisebb darabkákban küldi a készülékekre a dalokat. Ez egy optimalizáció, amellyel a Spotify és a számokba csak belehallgató felhasználók is nagy mennyiségű adatforgalmat spórolhatnak meg.

A sajátosság miatt viszont nagyon sokáig tart lementeni a zenéket a szolgáltatásból, a letöltőszoftver által kínált nagy sebességű módot aktiválva tizedére csökkenthető a letöltési idő. Ez úgy éri el a program, hogy tízszeres tempóban kezdi lejátszani a zeneszámokat (ebből semmit sem hallanak a felhasználók), így a zenefájlok darabkái gyorsabb egymásutánban érkeznek a Spotify rendszeréből.

A fejlesztők szerint ezt a rendellenes viselkedést képes detektálni a Spotify, ami nem meglepő annak fényében, hogy részben a tényleges zenehallgatási idők alapján számolja ki az egyes előadóknak járó jogdíjakat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!