Durvulhat a harc a hazai telefonos piacon

Oppo, Reno5 5G, okostelefon, teszt,
Oppo Reno5 5G
Vágólapra másolva!
Azt nem igazán mondhatjuk, hogy az okostelefonos piac unalmas állóvíz lenne, ahol csak szökőévente néha történik valami. Mindig történik valami, és az elmúlt néhány hónap különösen intenzívre sikerült. Az egy dolog, hogy megjelent egy rakás új termék, de ezzel együtt elbúcsúztunk egy régi versenyzőtől, hiszen az LG kivonult a szektorból, és üdvözöltünk néhány új szereplőt.
Vágólapra másolva!

Többek között az Oppo is bejelentette, hogy színre lép hazánkban, Szlovákiában és Csehországban is hivatalosan a termékeivel. Tehát rendes képviseletet építenek, és a cég munkatársainak elmondása szerint mindent megtesznek azért, hogy ebben, az általuk kulcsfontosságúnak nevezett régióban is sikert érjenek el. Ezek nagy szavak, de az tény, hogy a háttér a gigantikus BBK konszernnek köszönhetően igen-igen stabil.

Ráadásul az Oppo egy viszonylag régi márka, amely külföldön már nevet szerzett magának.

Az első termékek már meg is érkeztek Magyarországra, és a cég önbizamát jól mutatja, hogy az egyik legkeményebb, legnagyobb kihívást jelentő harctérre köszöntek be velük. Az Oppo Reno5 5G ugyanis a 150-200 000 forintos kategóriában landolt, itt pedig már igen-igen életerős készülékekkel kell megküzdenie.

Korrekt megjelenés

A külsejével mindenesetre nem lesz gond, hiszen hozza az ebben a ligában elvárt, megszokott magas színvonalat, tehát meglehetősen jól néz ki. Az összeépítés minősége és az ergonómia kifogástalan: a gombok jó helyen vannak, nem lötyögnek, a modell mindössze 7,9 mm vastag, és 172 grammot nyom, tehát kifejezetten könnyű.

Oppo Reno5 5G Forrás: Origo

Ez egyébként annak köszönhető, hogy a hátlapot üveg helyett műanyag fedi, ami miatt biztos lesz aki húzza majd a száját, azonban szerintünk ezzel nincs semmi baj, pláne, hogy érdemes tokba dugni a terméket. Ez már csak azért is különösen javallt, mert a mobil nem kapta meg az IP68 minősítést, azaz nem tolerálja jól a vizet, port és az ütődéseket. E tekintetben pedig elmarad néhány közvetlen riválisától, ez tény. Az viszont kifejezetten pozitívum, hogy a kötelező USB-C port mellett a fejhallgató kimenetet sem spórolták le róla, ami mostanában pedig nagy divat.

Képminőség

Manapság sokak szerint ez a legfontosabb szempont egy telefon megítélése során, és az Oppo Reno5 5G nem is vall szégyent a képminőség terén. A 6,43 inches megjelenítő a végtelen kontrasztot, tökéletes feketét, és ragyogó, fátyolosság mentes, természetes színeket garantáló Fluid AMOLED képalkotási eljárásra épül. A maximális fényereje 802 nit a méréseink szerint, és a HDR tartalmak szemre is látványosak ennek köszönhetően, illetve akár napfényben, kültéren is használható marad a termék.

A kijlező jól látható. Forrás: Origo

g ha teljesen oldalról vagy felülről nézzük a képernyőt akkor sem fogjuk érzékelni az árnyalatok torzulását, szóval a betekintési szög pazar. A mozgásmegjelenítés során nem tapasztaltunk anomáliákat, akadozást, vagy szellemképesedést, de ez lassan ma már a belépő szinten is alapelvárás. A maximális képfrissítési ráta 90 Hz, azaz másfélszer annyi képkocka megjelenítésére képes másodpercenként, mint hagyományos társai, aminek előnyei látványosan látszódnak az oldalak görgetésénél, lapozásánál, és néhány játéknál is ki lehet használni ezt.

Mire jó?

A termékbe egy erős középkategóriás hardver (8 GB RAM, Snapdragon 765G 5G processzor, Adreno 620 grafikus vezérlő) került, ami azt jelenti, hogy hellyel-közzel, kisebb kompromisszumokkal mindenre jó, amire manapság mobilt használni lehet. Tehát előfordulhat, hogy egyes játékok nem futnak tökéletesen a legjobb grafikus beállításokkal, valamint a nagy felbontású videók vágását el lehet felejteni, és arra is akad példa, hogy a nagy felbontású képrögzítésre pillanatokat kell várni. Viszont az is tény, hogy a mindennapi, átlagos használat (navigáció, netezés, videótelefonálásás, filmezés, YouTube-ozás, Facebookozás, zenehallgatás stb.) során szépen hasít. Az Oppo Reno5 5G, mint a neve is mutatja, támogatja a legújabb mobilkommunikációs adatátviteli szabvány, az 5G használatát, de ez a funkció ma már egyre inkább elterjedtté válik, tehát extrának azért már nem neveznénk jó szívvel.

Dizájn tekintetében nincs sok újítás. Forrás: Origo

A készülék 128 GB-os belső tárhelyet kapott, ami ezen a szinten ma már nem számít kiemelkedően. Jó sok kép, alkalmazás és film is ráfér, és biztos, hogy egy-két évig nem kell nagyon foglalkozni azzal, hogy van-e elég kapacitás. A készülék az Android 11-re épülő saját Color OS operációs rendszert használja. Ez sok extrát nem kínál, de a meglátásunk szerint kényelmesen használható, és egész szabadon személyre is szabható.

A termékbe 4300 mAh-s akkumulátor került, amely átlagos kapacitásnak számít, és ilyen kijelző és vas miatt az üzemidő is meglehetősen középszerű. Azaz ez azt jelenti, hogy 50 százalékos fényerő mellett be kell érni 7-11 órával.

Viszont az mindenképp pozitívum, hogy a 65 wattos gyorstöltéssel gyakorlatilag fél óra alatt csurig lehet tölteni energiával totálisan lemerült állapotról. Telefonálás, beszélgetés közben sem mi, sem a hívott fél nem tapasztalt problémákat, tehát a mikrofonja rendben van. Beépített hangszórója nem valami nagy durranás, a sztereó hangteret el lehet felejteni, a hangerő a megszokottnál egy fokkal nagyobb, viszont a hangminőség terén, hasonlóan a legtöbb mai telefonhoz, nem teljesít kiválóan. Ugyanis bár zavaró hibák nincsenek, azonban a megszólalásból a kevés basszus miatt hiányzik az élet, a dinamika.

Képalkotás

Ígéretesnek tűnik, hogy a szelfi kamerája 32 megapixeles, ám ezúttal is bebizonyosodott, hogy a felbontás nem minden. A képek olykor még nappal sem tökéletesek a beégés miatt, este pedig kifejezetten gyatrán teljesít ez az egység. A videós képességei sem eget rengetőek, hiszen be kell érni Full HD-val, és másodpercenkéni 30 képkockával. Ez pedig bárhogy nézzük, kevés, ami főleg a gyors mozgásoknál okozhat problémát.

A fotós képességei legfeljebb átlagosak. Forrás: Origo

A hátlapon található egy 64 megapixeles főkamera, amellyel nappal, fényes környezetben remek, este pedig teljesen vállalható fotókat lehet összehozni. A 8 megapixeles ultraszéles látószögő kamera a kevés fényt rosszul tűri, ilyenkor bizony iszonyú zajos lesz a végeredmény. A 2 megapixeles, közeli témákhoz szánt makró kamerának pedig sok értelme nincs, hiszen ideális fényviszonyok mellett is sokszor életlen, elmosódott lesz a végeredmény. A 4K videófelvételt támogatja, azonban ilyenkor be kell érni 30 képkocka/másodperc rögzítési sebességgel , és ilyenkor sajnos az elektronikus képstabilizálást is el lehet felejteni (optikaival nem is rendelkezik az eszköz). Full HD esetén viszont már van stabilizátor, és a 60 FPS is megoldott, ami már elég a gyors mozgásokhoz is. Az esti videózásnál elfogadható a teljesítmény, de azért csodákat felesleges várni sajnos.

Verdikt

Az Oppo Reno5 5G egy korrekt középkategóriás telefon, normális teljesítménnyel, remek kijelzővel, közepes akksival, hanggal és dizájnnal.

Mindez remek lenne, ha mondjuk 130-140 000 forintot kérnének el érte, de hát 170 000 forint az ára.

Egy új márka esetén fontos lenne a nagy robbantás, de ezt itt nem kapjuk meg, csak egy igencsak átlagos ár/érték arányú terméket. Egyszerűen nem érezzük benne az átütő erőt, ennél azért a magyar piacon 2021-ben picit több kell, hogy a semmiből siker szülessék.