Nem csak a töltött káposzta jó felmelegítve - Final Fantasy VII Remake

Final Fantasy VII, Remake, videojáték, teszt, klasszikus
Final Fantasy VII Remake.
Vágólapra másolva!
Az elképesztően erős hardverrel ellátott új játékkonzolok és gamer PC-k hatalmas teljesítményében rejlő lehetőségeket kihasználva egyre-másra bukkannak fel a legendás régi játékok felújított változatai. Van, amikor ez meglehetősen rosszul sül el, és érződik, hogy csak újabb bőrt akartak lehúzni egy amúgy is megviselt rókáról, de van, amikor meglepően jó lesz a végeredmény. 
Vágólapra másolva!

A közelmúltban nagy felhördülést okozott a játékos szcénában, mikor bejelentették, hogy dolgoznak minden idők egyik legikonikusabb japán stílusú szerepjátékának átdolgozásán. Az 1997-ben bemutatott Final Fantasy VII ugyanis a mai napig szent tehénnek számít, és sokan úgy voltak vele, hogy minek bolygatni a legendát. Ez a kiadót nem hatotta meg, és meg is jelent, ahogy kell a Final Fantasy VII jó pár platformra. A programnak elkészült végre a direkt PlayStation 5-re optimalizált változata, mi pedig megnéztük, hogy a felmelegített leves mennyire jó.

Final Fantasy VII

A Final Fantasy széria múltját és jelentőségét jól mutatja, hogy a 7. része is már lassan negyed évszázada, 1997-ben látott napvilágot, akkor még PlayStation 1 játékkonzolra. Az addig első sorban Japánban népszerű szériát ez az epizód tette világhírűvé, és népszerűvé, nagy lökést adva az úgynevezett JRPG (japán szerepjáték) stílus globális elterjedésének.

Final Fantasy VII Remake Forrás: Origo

Eleinte kicsit tartottunk attól, hogy a mostani feldolgozás csak grafikai ráncfelvarrást jelent majd, de erről szó nincs szerencsére. A történet ugyan nagyvonalakban megegyezik az előddel, azonban a játékmenet jelentősen megváltozott, és igazodik a modern kor elvárásaihoz. Azt pedig elöljáróban fontos leszögezni, hogy a program azok számára is maximálisan élvezhető, akik eddig még nem találkoztak JPRG-vel, vagy nem ismerik a korábbi részek tartalmait. Totálisan laikusok, kezdők is belevághatnak, még csak manga- vagy anime rajongónak sem kell hozzá lenni, bár tény, hogy az ilyen irányú érdeklődés segíti a befogadást.

Miről szól?

A FF7 Remake egy olyan jövőbeli Föld-szerű, emberek és mindenféle egyéb fajok által benépesített világban játszódik, ahol megfér egymás mellett a tudomány és a mágia, a lézerfegyverek, motorok, tündérek, unikornisok, számítógépek és szellemek. A bolygót nagy megavállalatok uralják, amelyek már a kormányok feje felett átnyúlva irányítják az emberek mindennapjait, a végletekig kiszipolyozva a természet erejét, a földenergiát, azaz az úgynevezett "Mako"-t.

Alapvetően egy akciójátékról van szó, amelyben nagy hangsúly kerül a csapatmunkára Forrás: Origo

Az egyik ilyen gigavállalat, a Shinra, amelynek központja a Midgar nevű többszintes, hatalmas lámpák által megvilágított lüktető város. Itt tevékenykedik egy csapat ökoterrorista, akik egy igazi nagy durranásra készülnek. A Shinra egykori zsoldosát felbérelve akarják felrobbantani az egyik központi reaktort, és itt kapcsolódunk be mi a sztoriba.

Játékmenet

Az ilyen típusú szoftverekhez hasonlóan egy kisebb csapatot irányítunk, amelynek tagjai értelemszerűen eltérő képességekkel, tulajdonságokkal és felszereléssel bírnak. Tehát például az egyikük nagydarab, jól bírja az ütéseket, de cserébe lomha, és a mágiában nem túl járatos. Egy másik viszont törékeny apró hölgy, aki egy találattól kifekszik, azonban úgy mozog, mint a villám, és gyönyörű varázslatokat tud elővarázsolni a kabátujjából. A játék során az általuk kínált lehetőségeket kell kombinálni, hogy előrejussunk a történetben. A harcrendszer sokat változott a régi korok körökre osztott csatáihoz képest. Sokkal dinamikusabb, egy csomó minden valós időben történik, tehát az ügyességnek is nagy szerep jut a taktikázás mellett.

A távol-keleti hatás végig érezhető, de ez nem nyomja rá a bélyegét a játékra Forrás: Origo

Természetesen, ahogy haladunk előre, egyre inkább megnyílik a kezdetben még csak zárt világ. A karaktereink fejlődnek, amelynek irányát a játékos szabhatja meg, és gyűjtögetik a jobbnál jobb cuccokat. A végső cél pedig, hogy megpattanjunk valahogy Midgarból, mert az elég hamar kiderül, hogy a főgonosz Shinra legyőzésére nincs reális esély. A cél érdekében különféle logikai, ügyességi és akciófeladatokat kell végrehajtani, amelyeket épp megfelelő arányban adagol a program, így nem éreztük egy pillanatig sem, hogy elunnánk magunkat.

Grafika, hang, hangulat

A látványvilágtól előzetesen nagyon sokat vártunk, látva, hogy milyen stuffok jelennek meg PS5-re és az Xbox Series X-re, és nem is okozott csalódást a Final Fantasy 7 Remake. A grafika ugyanis valami döbbenetesen jó, a 4K felbontás (60 fps) és a nagy dinamikatartomány természetesen támogatott, a végeredmény pedig olyan, mintha egy interaktív, nagy költségvetésű modern animációs filmet néznénk.

A grafika lélegzetelállító. Gyakran olyan érzésünk van, mintha egy filmet látnánk Forrás: Origo

Az animációk hibátlanok, a textúrák gyönyörűek, az effektek csodásak, egyszerűen nem lehet belekötni semmibe. A hangokat is nagyon jól eltalálták, a szinkron remek, a zene és a különféle zajok is rendben vannak.

A Final Fantasy VII Remake egy japán játék, és érződik is a hangulatán a szigetország kulturális öröksége.

A grafika minőségéről már esett szó, arról viszont nem, hogy az animés-mangás jelleg erősen megfigyelhető, de hát ez a sorozat egyik esszenciája, az lett volna a baj, ha ezt elengedik. Ha tehát valakinek bejönnek az ilyen típusú képregények, rajzfilmek és animációk, az biztos imádni fogja az FF7 Remake-et is. De akkor sincs különösebb baj, ha valakinek nem ez a stílus a szíve csücske, hiszen a játékmenet nagyon jó. Értelemszerűen azoknak ajánljuk, akik szeretik a kalandjátékokat, RPG-ket, JRPG-ket, szerepjátékokat, fantasykat. Tehát ha valaki rá van gyógyulva az autóversenyzésre vagy a focira, az azért ne vegye meg feltétlenül.

Mindent összevetve bátran kijelenthetjük, hogy a Final Fantasy VII Remake méltó lett a mára kultikus státuszba érett elődjéhez.

Egy nagyszerű feldolgozás, amely nem pusztán szolgaian másol, hanem önmagában képes demonstrálni a látványvilág, a hangulat és a játékmenet evolúcióját.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!